Macron şi Merkel vor să întărească lupta antijihadistă în ţările din Sahel

Cancelarul federal german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au îndemnat duminică, în cadrul summitului G7 de la Biarritz, la "extinderea" cu alte ţări şi la "întărirea" financiară a coaliţiei internaţionale care ajută ţările din Sahel, relatează Afp.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 25.08.2019 - 21:23

La finalul unei reuniuni a G7 consacrate Africii, cancelarul german şi preşedintele francez au exprimat necesitatea "schimbării de scară şi de metodă", potrivit lui Macron, pentru că "situaţia nu încetează să se deterioreze" în regiunea Sahel, potrivit Angelei Merkel.

În acest scop, ei au anunţat crearea unui nou parteneriat, ale cărui modalităţi vor fi fixate în cadrul unei conferinţe franco-germane ce va avea loc până la sfârşitul anului, a precizat Merkel. "Germania se simte foarte angajată", a subliniat ea.

Însă, potrivit Angelei Merkel, iniţiativa nu va duce la o creştere a numărului de militari germani desfăşuraţi în zonă, cifraţi în prezent la câteva sute în misiuni de formare şi de sprijinire a forţei ONU în Mali, Minusma. În ceea ce o priveşte, Franţa mobilizează 4.500 de soldaţi în Sahel pentru operaţiunea sa antijihadistă Barkhane.

Prezent alături de cei doi, preşedintele Burkinei Faso, Roch Marc Christian Kabore, care deţine în prezent preşedinţia G5 Sahel (Mali, Niger, Mauritania, Ciad şi Burkina Faso), forţă militară multinaţională pentru lupta împotriva multiplelor grupări jihadiste, a insistat asupra necesităţii "unui sprijin masiv în termeni de dezvoltare".

Ţară foarte săracă, Burkina Faso se confruntă de patru ani cu o spirală a violenţelor atribuite mai multor grupări jihadiste, dintre care unele afiliate Al-Qaida, iar altele grupării Stat Islamic.

Comentarii