15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalMacron pledează pentru o ''suveranitate reinventată'' a Europei

Macron pledează pentru o ”suveranitate reinventată” a Europei

”Vreau să aparţin unei generaţii care a decis să-şi apere ferm democraţia (…) Nu voi ceda niciunei fascinaţii pentru regimurile autoritare”, a spus Macron în discursul său. ”Nu vreau să fac parte dintr-o generaţie de somnambuli”, a adăugat el.

El le-a cerut europenilor să-şi apere modelul de democraţie liberală în faţa regimurilor autocrate în creştere în întreaga lume şi a ”democraţiilor iliberale” din interiorul Uniunii Europene, menţionează Reuters.

”În faţa autoritarismului, răspunsul nu este democraţia autoritară, ci autoritatea democraţiei”, a declarat Macron în faţa Parlamentului European, o referire voalată la guvernele din Polonia şi Ungaria.

Emmanuel Macron a propus de asemenea ”crearea unui program european” pentru a finanţa colectivităţile locale care primesc refugiaţi pentru a depăşi dezbaterea aprinsă privind cotele de alocare în cadrul UE .

”Propun să se creeze un program european care să sprijine financiar şi direct autorităţile locale care primesc şi integrează refugiaţi”, a declarat Macron în discursul rostit în faţa Parlamentului European.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a salutat marţi angajamentul preşedintelui francez faţă de Uniunea Europeană. ”Doresc să-mi exprim emoţia şi prietenia, când îl aud pe preşedintele francez adresându-se în acest mod. Adevărata Franţă s-a întors”, a declarat Juncker în Parlamentul European, după discursul rostit de Macron.

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă