13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalMacron: Liderii din G7 au convenit să ajute ţările lovite de...

Macron: Liderii din G7 au convenit să ajute ţările lovite de incendiile din Amazonia

“Există o reală convergenţă pentru a spune ‘ne-am pus cu toţii de acord să ajutăm cât mai repede posibil ţările lovite de aceste incendii'”, a declarat preşedintele francez.

În faţa apelurilor la ajutor, lansate în special de Columbia, “trebuie să ne arătăm prezenţi”, a adăugat Macron, care a criticat vineri “lipsa de acţiune” a preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro în faţa acestui dezastru ecologic.

Imaginile cu “plămânul planetei” în flăcări au suscitat o emoţie la nivel mondial şi au propulsat acest subiect în centrul discuţiilor în G7, în pofida reticenţelor iniţiale ale Braziliei, care nu este prezentă la summitul de la Biarritz.

Emmanuel Macron a anunţat duminică existenţa unor contacte în curs “cu toate ţările Amazoniei (…) pentru a finaliza angajamente foarte concrete asupra mijloacelor tehnice şi financiare”. “Suntem pe cale să convenim asupra unui mecanism de mobilizare internaţională pentru a putea ajuta într-un mod mai eficace aceste ţări”, a precizat şeful statului francez.

În ceea ce priveşte problema pe termen mai lung privind reîmpădurirea Amazoniei, “au fost exprimate mai multe sensibilităţi” la masa de discuţii, a adăugat Macron, subliniind ataşamentul ţărilor vizate faţă de suveranitatea naţională.

“Însă miza Amazoniei atât pentru aceste ţări, cât şi pentru comunitatea internaţională, este aceea – în termeni de biodiversitate, oxigen, luptă împotriva încălzirii climatice – încât trebuie să demarăm această reîmpădurire”, a pledat preşedintele francez.

Această criză de mediu ameninţă să torpileze şi acordul comercial UE-Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay), semnat la sfârşitul lui iunie, după 20 de ani de tratative. Acuzându-l pe Bolsonaro că “a minţit” cu privire la angajamentele sale în privinţa mediului, Parisul a anunţat că, în aceste condiţii, se opune tratatului.

Cele mai citite

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă