Macron îl îndeamnă pe Putin să păstreze forţele antijihadiste în Siria, inclusiv miliţiile kurde

Într-o discuţie telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin, preşedintele francez Emmanuel Macron a reafirmat miercuri necesitatea de a termina războiul în Siria împotriva grupării jihadiste Statul Islamic şi de a păstra forţele antijihadiste, inclusiv miliţiile kurde.

Share

Rl online 0 comentarii

02.01.2019 - 19:31

"Această luptă nu s-a terminat şi continuă pe teren în cadrul coaliţiei internaţionale", i-a spus preşedintele francez omologului său rus, potrivit Palatului Elysee, citat de AFP și Agerpres.

Convorbirea telefonică a intervenit la două săptămâni după anunţul surpriză făcut de Donald Trump despre o retragere a celor 2.000 de soldaţi americani staţionaţi în Siria, după aproape opt ani de la începerea conflictului.

În discuţia cu Putin, Emmanuel Macron a "subliniat necesitatea de a evita orice nouă destabilizare susceptibilă să facă jocul teroriştilor", potrivit Palatului Elysee. "El a insistat de asemenea asupra necesităţii ca forţele aliate ale coaliţiei, în special cele kurde, să fie menţinute, ţinând seama de angajamentul lor constant în lupta împotriva terorismului islamist", conform preşedinţiei franceze.

Reafirmând importanţa unei reglementări politice pentru a pune capăt războiului, şeful statului francez a subliniat "imperioasa necesitate ca toate puterile implicate să-şi asume toate responsabilităţile pentru a permite un proces constituţional credibil şi alegeri libere şi imparţiale" sub supervizarea ONU, potrivit Palatului Elysee.

Principală aliată a regimului Bashar al-Assad, Rusia joacă un rol de neevitat în Siria, care creşte şi mai mult odată cu anunţarea retragerii americanilor. Aceasta în schimb complică poziţia Parisului, care a mobilizat circa 1.200 de militari în beneficiul coaliţiei antijihadiste.

Macron şi Putin au evocat de asemenea criza ruso-ucraineană, preşedintele francez exprimându-şi satisfacţia pentru acordul din 27 decembrie privind o nouă încetare a focului. El a cerut totodată eliberarea de către Moscova "cât mai curând posibil" a marinarilor ucraineni reţinuţi după incidentul naval survenit în 25 noiembrie în strâmtoarea Kerci.

Comentarii