Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Macron consideră posibilă în 30 de zile o soluţie a Brexitului

Preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat joi că o soluţie ar putea fi găsită ”în 30 de zile” cu privire la problema frontierei irlandeze (controversata dispoziţie "backstop"), în vederea unei ieşiri ordonate a Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

22.08.2019 - 16:09

”În cadrul a ceea ce s-a negociat trebuie să se opereze”, a declarat el, primindu-l pe premierul britanic Boris Johnson la Palatul Elysée, cu două zile înaintea summitului G7.

”Sunt, precum cancelarul Merkel, încrezător în faptul că inteligenţa colectivă, voinţa noastră de a construi trebuie să ne permită să găsim ceva inteligent în 30 de zile, dacă există o bunăvoinţă din partea celuilalt şi asta este ceea ce vreau eu să cred”, a adăugat el în faţa presei, apreciind că ”viitorul Regatului Unit nu se află decât în Europa”.

”Backstop”-ul, o dispoziţie controversată cu privire la Irlanda de Nord din acordul Brexitului încheiat între Londra şi Bruxelles, dar refuzat de Parlamentul britanic, prevede ca, în lipsa unei soluţii mai bune, la finalul perioadei de tranziţie, şi în vederea evitării unei reimpuneri a unei frontiere între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, Regatul Unit să rămână cu totul într-un ”teritoriu vamal” cu UE.

Boris Johnson apreciază că acest dispozitiv aduce atingere ”suveranităţii statului britanic” şi l-ar împiedica să porate o politică comercială independentă faţă de reglementările UE.

”Soluţiile tehnice sunt disponibile cu uşurinţă”, a dat asigurări premierul britanic, adăugând că Regatul Unit nu vrea ”cu niciun preţ să reimpună controale la frontieră”.

”Eu vreau un acord”, a subliniat Boris Johnson. "Eu cred că noi putem să avem un acord şi un acord bun”, a adăugat el, declarându-se ”încurajat” de întâlnirea sa, miercuri, cu cancelarul Angela Merkel.

Merkel, care l-a primit miercuri la Berlin, a apreciat că este posibil să se ajungă ”în următoarele 30 de zile” la un acord cu londra, în vederea evitării unui divorţ ne-negociat între regat şi Uniune la 31 octombrie.

Preşedintele francez - reputat din cauza inflexibilităţii sale - declara imediat că ”renegocierea în temernii propuşi de britanici nu este o opţiune care să existe”.

Preşedinţia franceză şi-a exprimat, la rândul său, rezervele faţă de şansele evitării unui ”Brexit dur”, temut larg în lumea de afaceri de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii, apreciind că. ”astăzi, scenariul central al Brexitului este cel al «no deal»-ului”.

În faţa lui Johnson, Macron a insistat asupra respectării a două condiţii cu privire la ”backstop” - şi anume ”garantarea stabilităţii în Irlanda” şi ”asigurarea integrităţii pieţei unice”.

Comentarii

loading...