Foto: CountryReports

Macedonia acceptă să-și schimbe numele pentru a fi primită în NATO și UE. Grecia are drept de veto

Macedonia a propus, marţi, patru variante pentru noua ei denumire națională, cu scopul de a rezolva disputa bilaterală cu țara vecină, Grecia, privind această chestiune cu implicații politice, informează agenția Reuters citată de Mediafax.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 27.02.2018 - 19:10

Până în acest moment, utilizarea numelui Macedonia de către o altă țară era considerată de Grecia o amenințare la adresa ei, întrucât aceeași denumire corespunde și unei provincii istorice din compunerea Greciei.

"Sugestiile sunt Republica Macedoniei de Nord, Republica Macedoniei de Sus, Republica Macedonia Vardar şi Republica Macedoniei (Skopje)", a declarat premierul Macedoniei, Zoran Zaev, în urma unui summit al statelor din Balcanii de Vest, ţinut la Londra.

Întrebat dacă Grecia va fi mulţumită de una dintre variante, premierul a adăugat că "aceştia au câteva opţiuni preferate".

Macedonia şi Albania speră să primească undă verde de la Bruxelles pentru începerea negocierilor de aderare în luna iunie.

Guvernele de la Skopje şi Atena au fost de acord anul acesta să intensifice negocierile pentru a încheia disputa care blochează aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană şi NATO.

Grecia deţine drept de veto în ceea ce priveşte admiterea în ambele organizaţii.

Macedonia, care speră că problema denumirii va fi rezolvată înainte de summitul NATO care va avea loc în luna iulie la Bruxelles, a sugerat folosirea unui calificativ geografic pentru a diferenţia denumirea celor două teritorii.

Comentarii