21.9 C
București
marți, 6 iunie 2023
AcasăInternaționalLupta pentru fotoliul de premier al Marii Britanii. Rezultatele alegerilor în rândul...

Lupta pentru fotoliul de premier al Marii Britanii. Rezultatele alegerilor în rândul conservatorilor

Fostul ministru britanic de Finanțe Rishi Sunak a obținut cele mai multe voturi în al doilea tur de scrutin pentru a-i succeda lui Boris Johnson în funcția de lider al Partidului Conservator și premier, un candidat fiind eliminat. Astfel, în cursă mai rămân cinci candidați.

Adevărata luptă se dă acum între Rishi Sunak, 101 voturi, și Penny Mordaunt, 83 voturi.
Conform regulilor convenite de Comitetul din 1922 și de Consiliul Partidului Conservator, candidatul cu cel mai mic număr de voturi la al doilea tur este eliminat. În competiție au rămas cinci candidați, care sunt evidențiați cu verde în tabel.

Rishi Sunak, care a demisionat din funcția de ministru de finanțe afirmând că publicul britanic „se așteaptă, pe bună dreptate, ca guvernul să fie condus în mod corespunzător, competent și serios”, a fost până anul trecut favorit pentru a-i succeda lui Johnson.

El a fost lăudat pentru pachetul de redresare economică în timpul pandemiei de COVID-19, printre care un program de păstrare a locurilor de muncă care a prevenit şomajul masiv ce ar fi costat 410 miliarde lire (514 miliarde dolari).

La finalul cursei rămân doi candidaţi, un proces de eliminare prin vot care urmează să se încheie până la 21 iulie, când Parlamentul britanic intră în vacanţă.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Merită investiția într-o casă modulară? De ce casele modulare sunt noul trend în imobiliare

Casele modulare sunt cel mai nou trend din imobiliare. Acestea sunt structuri rezidențiale construite din module realizate într-un mediu de fabricație controlat, transportate și...

Eurobarometru: 61% dintre români sunt interesaţi de alegerile europene

O proporţie de 56% dintre cetăţenii europeni şi 61% dintre români se declară interesaţi de următoarele alegeri europene, indică sondajul Eurobarometru prezentat marţi, la...

3 idei de cadouri pentru cununia civilă

Cununia civilă este ocazia perfectă de a fi alături de prieteni și familie, pentru a sărbători dragostea și uniunea a două persoane speciale. Un...
Ultima oră
Pe aceeași temă