Lukoil amână vânzarea Litasco

Lukoil amână planurile privind vânzarea Litasco - traderul elveţian de energie - din cauza sancţiunilor, a afirmat şeful celui de-al doilea mare producător de ţiţei din Rusia, Vagit Alekperov, într-un interviu acordat publicaţiei financiare ruse Vedomosti, transmite TASS.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 03.10.2018 - 13:51

De asemenea, compania va trebui să renunţe la intenţia de a-şi extinde activitatea în Iran dacă sunt impuse sancţiuni asupra statului din Orientul Mijlociu, a explicat şeful Lukoil.

"Încă nu am făcut nimic, analizăm toate opţiunile: de la vânzarea unei participaţii de 20% către un grup de directori ai Litasco până la vânzarea pe bursă. În acest moment, ne aşteptăm să păstrăm activele în grupul Lukoil", a declarat Vagit Alekperov.

În vara anului trecut, Lukoil a anunţat că studiază posibila vânzare a Litasco, deoarece noile sancţiuni impuse Rusiei de SUA vor îngreuna capacitatea acestui trader de energie cu sediul la Geneva de a strânge noi fonduri.

Litasco are subsidiare în câteva ţări, inclusiv SUA, China, Irak şi India

Înfiinţat în anul 2000, Litasco a fost unul dintre cei mai de succes traderi cu petrol rusesc în ultimul deceniu. Firma elveţiană se concentrează pe vânzarea de ţiţei şi produse petroliere Lukoil la nivel global, deservind rafinăriile din Europa ale grupului şi creând valoare adăugată prin trading. În ultimii ani, contractele cu terţe părţi au crescut semnificativ, astfel că activitatea Litasco s-a extins în SUA, Asia şi Africa.

În martie, Lukoil a devenit cea mai mare companie din Rusia în funcţie de capitalizarea bursieră, depăşind grupul energetic de stat Gazprom şi compania petrolieră de stat Rosneft.

În luna ianuarie, acţiunile Lukoil au atins un nivel record de 3.985 de ruble (69,24 dolari), pe fondul revenirii preţului petrolului, însă atunci valoarea de piaţă a Lukoil era sub cea a Gazprom.

Acţiunile Lukoil şi-au revenit în ultimele luni graţie acordului de limitare a producţiei de petrol convenit de OPEC cu Rusia. Lukoil, companie controlată de preşedintele Vagit Alekperov şi adjunctul său Leonid Fedun, a sprijinit acest acord de limitare a producţiei.

De asemenea, acţiunile Lukoil au fost impulsionate şi de opiniile favorabile ale analiştilor şi investitorilor faţă de noua strategie a grupului petrolier care prevede răscumpărări de acţiuni şi majorarea dividendelor.

"Strategia prezentată recent clasează Lukoil în rândul companiilor stabile cu afaceri predictibile care sunt protejate de perioadele nefavorabile graţie unor datorii reduse şi expunerii limitate pe proiectele riscante şi care presupun investiţii mari de capital", susţin analiştii de la firma de brokeraj Aton.

Lukoil este al doilea mare producător de ţiţei din Rusia, cu rezerve dovedite de hidrocarburi care se ridică la aproximativ 1,3% din rezervele globale.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

Comentarii