23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalLukașenko și Putin s-au pus de acord să ajute la securitatea Belarusului

Lukașenko și Putin s-au pus de acord să ajute la securitatea Belarusului

Acuzat că a fraudat alegerile de duminica trecută, Lukașenko a făcut anterior apel la Putin pentru ajutor, în timp ce se confruntă cu cea mai mare provocare la adresa conducerii sale timp de 26 de ani precum și cu amenințarea de noi sancțiuni occidentale.
 
Legăturile dintre cei doi aliați tradiționali au fost tensionate înainte de alegeri, Rusia a redus subvențiile care au sprijinit guvernul lui Lukașenko. Rusia vede Belarusul ca pe un tampon strategic împotriva NATO și UE.
 
Agenția de presă de stat Belta a citat remarcile lui Lukashenko potrivit căruia “la prima solicitare, Rusia va oferi asistență cuprinzătoare pentru a asigura securitatea Belarusului în cazul amenințărilor militare externe”.
 
O declarație a Kremlinului nu a menționat o astfel de asistență, dar a declarat că ambele părți și-au exprimat încrederea că toate problemele din Belarus vor fi rezolvate în curând.
 
Declarațiile ambelor părți conțineau o referire clară la un “stat de uniune” între cele două țări. Cei doi vecini au semnat în 1999 un acord care trebuia să creeze un stat unificat. Proiectul de unificare nu a fost niciodată implementat în mod corespunzător și, mai recent, Lukașenko a respins cererile Moscovei de apropiere a legăturilor economice și politice ca un asalt asupra suveranității țării sale.
 
În timpul recentelor mitinguri, protestatarul Alexander Taraykovskiy a fost ucis în timp ce protesta împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale, în ziua de 15 august, 2020, la Minsk.
 
Secretarul de Stat, Mike Pompeo discută situația cu UE
 
Într-o vizită în Polonia vecină, Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat că Washingtonul discută situația cu UE.
 
Liderii Estoniei, Letoniei și Lituaniei au cerut Belarusului să organizeze noi alegeri “libere și corecte”. Lukashenko a declarat că nu are nevoie de guverne străine sau mediatori.
 
Întensificându-și retorica, Lukashenko a declarat că o brigadă de asalt aerian se va muta la granița cu Polonia, după ce și-a exprimat îngrijorarea cu privire la exercițiile militare ale NATO desfășurate în Polonia și Lituania, pe care le consideră o acumulare de arme.
 
La Minsk, oamenii s-au adunat pentru a depune flori, unde unul dintre protestatari a fost ucis săptămâna aceasta, fluturând steaguri și scandând “pleacă” și “Lukașenko este un criminal”.
 
Mulțimea s-a adunat și în afara postului de televiziune de stat BT. Mai mulți angajați, inclusiv prezentatori, au ieșit din clădire, spunând că și-au dat demisia, în timp ce afară a fost montat un steag de opoziție alb-roșu. Mai târziu, poliția antirevoltă a fost văzută mergând înăuntru.
 
Unele dintre cele mai mari fabrici industriale de stat ale țării, coloana vertebrală a modelului economic în stil sovietic al lui Lukașenko, au fost lovite de proteste și ieșiri săptămâna aceasta.
 
El intenționează luni să meargă la uzina de tractoare cu roți din Minsk, ai cărei muncitori s-au alăturat protestelor.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă