Minsk, Belarus, 16 August 2020 - Alexander Lukașenko ia cuvântul la marșul în favoarea sa

Lukașenko și Putin s-au pus de acord să ajute la securitatea Belarusului

Președintele Belarus Alexander Lukashenko a declarat că și-a asigurat angajamentul Rusiei de a oferi asistență globală dacă este necesar pentru a asigura securitatea țării sale într-o convorbire telefonică, duminică, cu președintele Vladimir Putin.

Share

Adriana Constantinescu 0 comentarii

Actualizat: 17.08.2020 - 13:57

Acuzat că a fraudat alegerile de duminica trecută, Lukașenko a făcut anterior apel la Putin pentru ajutor, în timp ce se confruntă cu cea mai mare provocare la adresa conducerii sale timp de 26 de ani precum și cu amenințarea de noi sancțiuni occidentale.
 
Legăturile dintre cei doi aliați tradiționali au fost tensionate înainte de alegeri, Rusia a redus subvențiile care au sprijinit guvernul lui Lukașenko. Rusia vede Belarusul ca pe un tampon strategic împotriva NATO și UE.
 
Agenția de presă de stat Belta a citat remarcile lui Lukashenko potrivit căruia "la prima solicitare, Rusia va oferi asistență cuprinzătoare pentru a asigura securitatea Belarusului în cazul amenințărilor militare externe".
 
O declarație a Kremlinului nu a menționat o astfel de asistență, dar a declarat că ambele părți și-au exprimat încrederea că toate problemele din Belarus vor fi rezolvate în curând.
 
Declarațiile ambelor părți conțineau o referire clară la un "stat de uniune" între cele două țări. Cei doi vecini au semnat în 1999 un acord care trebuia să creeze un stat unificat. Proiectul de unificare nu a fost niciodată implementat în mod corespunzător și, mai recent, Lukașenko a respins cererile Moscovei de apropiere a legăturilor economice și politice ca un asalt asupra suveranității țării sale.
 
În timpul recentelor mitinguri, protestatarul Alexander Taraykovskiy a fost ucis în timp ce protesta împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale, în ziua de 15 august, 2020, la Minsk.
 
Secretarul de Stat, Mike Pompeo discută situația cu UE
 
Într-o vizită în Polonia vecină, Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat că Washingtonul discută situația cu UE.
 
Liderii Estoniei, Letoniei și Lituaniei au cerut Belarusului să organizeze noi alegeri "libere și corecte". Lukashenko a declarat că nu are nevoie de guverne străine sau mediatori.
 
Întensificându-și retorica, Lukashenko a declarat că o brigadă de asalt aerian se va muta la granița cu Polonia, după ce și-a exprimat îngrijorarea cu privire la exercițiile militare ale NATO desfășurate în Polonia și Lituania, pe care le consideră o acumulare de arme.
 
La Minsk, oamenii s-au adunat pentru a depune flori, unde unul dintre protestatari a fost ucis săptămâna aceasta, fluturând steaguri și scandând "pleacă" și "Lukașenko este un criminal".
 
Mulțimea s-a adunat și în afara postului de televiziune de stat BT. Mai mulți angajați, inclusiv prezentatori, au ieșit din clădire, spunând că și-au dat demisia, în timp ce afară a fost montat un steag de opoziție alb-roșu. Mai târziu, poliția antirevoltă a fost văzută mergând înăuntru.
 
Unele dintre cele mai mari fabrici industriale de stat ale țării, coloana vertebrală a modelului economic în stil sovietic al lui Lukașenko, au fost lovite de proteste și ieșiri săptămâna aceasta.
 
El intenționează luni să meargă la uzina de tractoare cu roți din Minsk, ai cărei muncitori s-au alăturat protestelor.

Comentarii