23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalLuigi Di Maio: Dacă Macron nu prezintă scuze, Italia nu va ceda

Luigi Di Maio: Dacă Macron nu prezintă scuze, Italia nu va ceda

”Atât timp cât nu vor sosi scuzele” preşedintelui francez Emmanuel Macron, “noi nu vom da înapoi”, a declarat la postul de radio RTL 102,5 Di Maio, liderul Mişcării Cinci Stele (M5S, antisistem).

”Vremea în care se credea că se poate păcăli Italia s-a terminat”, a subliniat Di Maio, ministrul Dezvoltării Economice, citat de agenţia de presă italiană Agi.

Relaţiile între Franţa şi Italia se află la cel mai scăzut nivel, în urma unor declaraţii ale preşedintelui francez, denunţate ca ”inadmisibile” la Roma şi pentru care Italia a cerut să i se prezinte scuze, a anulat o întâlnire ministerială prevăzută miercuri la Paris şi l-a convocat în aceeaşi zi pe ambasadorul francez la Roma.

Preşedinţia Consiliului italian de Miniştri menţine de asemenea suspansul cu privire la decizia sa referitoare la o vizită, vineri, la Paris, a şefului Guvernului italian Giuseppe Conte. 

Conte este aşteptat în capitala franceză la o întâlnire cu preşedintele francez, menită să pregăteascăsummitul european de la sfârşitul lui iunie, la Bruxelles, consacrat în parte problemei migraţiei.

Cei doi au purtat însă o îndelungată conversaţie la telefon, în noaptea de miercuri spre joi, potrivit ministrului francez al Afacerilor Europene Nathalie Loiseau.

Macron, ale cărui declaraţii au declanşat marţi furia Italiei, a îndemnat miercuri ”să nu se cedeze emoţiei” şi a dat asigurări că va continua să lucreze ”mână în mână” cu Italia.

Însă el a denunţat ”partea de cinism şi iresponsabilitate a Guvernulyu italian”, în urma refuzului acestuia de a primi nava Aquarius, declaraţiii care au declanşat această criză diplomatică.

După 72 de ore de criză, pe Marea Mediterană, această navă, închiriată de ONG-ul francez SOS Méditerranée şi care a salvat 629 de migranţi, a început o lungă traversare, marţi seara, către Valencia, în Spania, unde urmează să ajungă sâmbătă seara.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...
Ultima oră
Pe aceeași temă