Jeremy Corbyn, liderul laburiștilor

Lui Boris i-a mers planul cu alegerile anticipate

Marea Britanie se îndreaptă spre organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie, după ce parlamentarii au votat marţi seara în acest sens, după luni de zile de blocaj referitor la Brexit, a transmis BBC.

Share

Filip-Mihael Bodoc 0 comentarii

Actualizat: 31.10.2019 - 12:25

Cu numai o zi  în urmă, același Parlament a respins proiectul lui Boris Johnson pentru alegeri anticipate, dar prim-ministrul britanic a făcut concesiile necesare și i-a câștigat pe laburiști de partea lui, în doi timpi și trei mișcări.

Hotărârea vine chiar după ce preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat la final de mandat, a anunţat marţi că Uniunea Europeană a aprobat în mod oficial amânarea Brexitului până la 31 ianuarie 2020, conform Reuters. ”UE27 a aprobat oficial amânarea. Poate fi ultima. Vă rog să folosiţi cât mai bine acest timp”, a scris el pe Twitter.

Cu 438 de voturi pentru şi 20 împotrivă, Camera Comunelor a aprobat o lege care creează condiţiile pentru organizarea de alegeri în luna decembrie, pentru prima oară din 1923. Proiectul de lege trebuie să fie aprobat şi de Camera Lorzilor, dar ar putea deveni lege până la sfârşitul acestei săptămâni. Dacă aprobarea va fi dată, va avea loc o campanie electorală de cinci săptămâni, înainte de alegeri.

Pledoaria lui Johnson

Premierul Boris Johnson a declarat, în apelul său pentru susținerea inițiativei, că populaţia trebuie să ”aibă de ales” în privinţa viitorului Brexitului şi al ţării. Johnson speră că alegerile îi vor conferi un nou mandat pentru Acordul său pentru Brexit şi că vor debloca situaţia din Parlament, care a condus la o nouă amânare a ieşirii din Uniunea Europeană, până pe 31 ianuarie.

Șeful Cabinetului londonez a declarat că este timpul ca ţara ”să se unească pentru a pune în practică Brexitul”. Totodată, el a reprimit în Partidul Conservator 10 din 21 de parlamentari care fuseseră excluşi din partid pentru opoziţia lor faţă de Brexit. Revenirea oferită le va permite să candideze din partea conservatorilor.

Fără laburiști, anticipatele ar fi rămas la nivel de proiect

Liderul laburist Jeremy Corbyn a spus: ”Aceste alegeri reprezintă o şansă într-o generaţie de a ne transforma ţara şi a ataca interesele care îi ţin pe loc pe oameni”. Corbyn a arătat că partidul ”va lansa cea mai ambiţioasă şi radicală campanie care a avut loc vreodată în ţară pentru o schimbare reală”.

Şeful de cabinet din umbră Andrew Gwyne a spus că alegători trebuie să aleagă între ”alţi cinci ani de politică de tăiere şi ardere a lui Boris Johnson” şi un Guvern laburist aflat cu adevărat de partea oamenilor care muncesc.

Unii parlamentari şi-au exprimat nemulţumirea faţă de ziua stabilită pentru alegeri, aceştia considerând că doar un al doilea referendum ar tranşa cu adevărat problema Brexitului. Iar liberal-democraţii şi SNP şi-au semnalat sprijinul pentru alegeri în această săptămână, argumentând că este cea mai bună cale pentru oprirea Brexitului.

Premierul a încercat de trei ori, fără succes, să obţină sprijinul Parlamentului pentru alegeri anticipate. De această dată, parlamentarii au aprobat legea necesară, după şase ore de dezbateri.

A existat şi o neînţelegere de ultim moment, referitoare la data alagerilor, laburiştii fiind îngrijoraţi că studenţii ar putea fi descurajaţi să voteze, dacă alegerile vor avea loc în vacanţă.

Dar cererea laburiştilor ca alegerile să aibă loc pe 9 decembrie, când studenţii se vor afla în localităţile unde învaţă, a fost respinsă cu 315 voturi la 295.

Comentarii