15.6 C
București
luni, 9 septembrie 2024
AcasăInternaționalLucia Hossu Longin şi Cristian Niţulescu spun că sindicatul din TVR "joacă...

Lucia Hossu Longin şi Cristian Niţulescu spun că sindicatul din TVR „joacă politic şi oportunist”

Lucia Hossu Longin şi Cristian Niţulescu, membri ai CA al SRTv, spun în două scrisori adresate sindicatului din TVR că „joacă politic şi oportunist” şi atacă persoanele care vor binele Televiziunii Române, menajându-i pe cei care „au devalizat-o”, potrivit Mediafax.

Sindicatul din SRTv solicită Comisiilor de Cultură ale Parlamentului constituirea unei comisii de anchetă, care să cerceteze activitatea economico-financiară a instituţiei din perioada 2002 – 2012, cerând totodată ca în CA al TVR să nu mai fie nominalizate persoane care sunt salariate ale televiziunii. Solicitările sunt prezentate într-un comunicat semnat de Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Sindicale Naţionale „Meridian”, şi Dragoş Bocanaciu, preşedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor (SPUSTV) – sindicatul reprezentativ din TVR, transmis luni Comisiilor pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în Masă din Camera Deputaţilor şi Senat.

Ulterior, Lucia Hossu Longin, membru în CA al TVR din partea PNL, i-a transmis o scrisoare lui Dragoş Bocanaciu, preşedinte al SPUS TV, precizând că este „revoltător” comunicatul pe care l-a trimis Parlamentului, „vădind o totală necunoaştere a legii şi o lipsă crasă de cinste şi de profesionalism”.

„Prezenţa în CA al TVR de-a lungul anilor, de la emiterea Legii 41/1994, a unor realizatori cu experienţă şi performanţe în televiziune nu a dus decât să fie mai bine administrată Televiziunea Publică. Atât cât s-a putut, pentru că din trecut veneau contracte criminale cum e cel cu Universal (de licenţiere a unor filme şi seriale, semnat în perioada în care la conducerea TVR era Valentin Nicolau, n.r.)”, spune Lucia Hossu Longin.

Ea mai spune că sindicatelor nu li „s-a auzit glasul când diverşi preşedinţi de televiziune au adus la ruină instituţia, când peste capul CA s-au semnat contracte oneroase de directorii executivi”.

„V-aţi aşezat ca lideri ca să vă apăraţi posturile şi privilegiile, fără să aveţi nici o calitate de lideri. Un lider trebuie să gândească înainte de a aşterne pe hârtie asemenea enormităţi. Şi Cristian Niţulescu şi Raico Cornea şi subsemnata, ca să dau doar aceste exemple de membri ai CA, au apărat interesele majore ale salariaţilor. Dar probabil comunicatul dumneavoastră ne are ca ţintă pentru că am votat restructurarea Televiziunii, când ştiţi foarte bine că nu există altă soluţie pentru supravieţuirea Televiziunii Publice. Nu vorbiţi nimic de colegul nostru Sorin Burtea – şi el angajat al TVR şi căruia nu i se aplică acelaşi «semn de întrebare» sau «conflict de interese» la care faceţi referire, pentru că domnul Sorin Burtea nu şi-a dat consimţământul pentru concedierile colective. Era dreptul dumnealui să decidă cum votează, mai ales fiind desemnat în CA de către salariaţi”, mai spune Lucia Hossu Longin.

Ea mai spune că sindicatul este numit „impropriu” Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor, pentru că nu face altceva decât să dezbine, „jucând politic şi oportunist”. „Pe holurile Televiziunii şi în comunicate vă daţi mari, iar în momentul deciziilor şi al descoperirii fraudelor sunteţi inexistenţi. Când s-a descoperit în CA contractul încheiat de Dan Radu, Alexandru Lăzescu şi Cosmin Cernat cu Dolce (pentru sublicenţierea meciurilor din Liga I, n.r.), care dezavantaja Televiziunea, n-am auzit opiniile dumneavoastră”, mai spune Lucia Hossu Longin în scrisoarea transmisă lui Dragoş Bocanaciu.

„Atacaţi persoane care nu vor decât binele televiziunii, iar pe cei care au devalizat-o îi menajaţi. Cereţi anchetarea celor zece ani de management, dar cazurile clare, fără echivoc, ale ultimilor doi ani, de care toţi salariaţii ştiu, le treceţi sub tăcere”, spune Lucia Hossu Longin, precizând că o să îi ceară lui Bocanaciu să explice poziţia lui colegială la viitoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie.

Totodată, Lucia Hossu Longin precizează că nu este colaborator retribuit permanent al TVR. „Este o minciună. Deşi intru pe post cu «Memorialul Durerii», n-am mai primit un drept de autor din martie a.c. şi oricum sumele erau foarte modeste, minime. Dreptul meu de a crea nu poate fi cenzurat şi nu aduce nicio atingere calităţii mele de membru titular al CA al SRTV. Dimpotrivă, lucrând, cunosc statutul realizatorului în postul public şi strategia ce trebuie urmată, mai bine decât orice persoană din afară şi din staff-ul sindicatului. Şi, apropo de «neutralitatea politică» pe care o invocaţi, nu cumva aţi scris acest comunicat sub dicteul pixului portocaliu care vrea cu orice preţ să dea jos acest Consiliu?”, îşi încheie Lucia Hossu Longin scrisoarea transmisă lui Dragoş Bocanaciu, preşedinte al SPUS TV.

La rândul său, Cristian Niţulescu, membru în CA al TVR din partea PSD, spune că este „total de acord” cu punctele de vedere prezentate de Lucia Hossu Longin în scrisoarea adresată SPUSTV.

„Nu am constatat nicio atitudine publică a sindicatului reprezentativ sau a Confederaţiei Sindicale «Meridian» în ultimii ani referitoare la angajările în SRTV pe care le-a făcut administraţia Lăzescu, fără consultarea Consiliului de Administraţie (şi vorbim de câteva sute de oameni)”, spune Cristian Niţulescu într-o scrisoare adresată lui Dragoş Bocanaciu, preşedinte al SPUS TV.

Niţulescu mai spune că „ipocrizia sindicală este în total dezacord cu demersurile oneste pe care actuala administraţie încearcă să le facă pentru a salva instituţia de la un colaps irevocabil (iar aici mă refer la relaţiile de rudenie pe care diverşi lideri sindicali le au cu personal angajat în SRTv)”.

„Situaţia SRTV din punct de vedere economic este atât de gravă, încât opoziţia faţă de singurele măsuri viabile, luate cu bunăvoinţa şi sprijinul Guvernului, este o formă de a dispreţui eforturile miilor de angajaţi care, de-a lungul timpului, au creat prestigiul de care încă se bucură instituţia în societatea românească”, spune Cristian Niţulescu.

El precizează că, în calitate de membru al CA SRTv, este total de acord să voteze „măsurile calculate matematic, propuse de sindicat, care să conducă spre ştergerea datoriilor SRTv în 7 ani, fără a fi concediaţi salariaţi, indiferent de natura acestora, în scopul păstrării existenţei şi a misiunii publice a SRTv”.

„Constat cu tristeţe că, sub stindardul unor principii umane, normale, sindicatele reuşesc ele însele să politizeze atât o situaţie, cât şi statutul unor persoane, printr-un demers politic, atât timp cât se adresează unor comisii parlamentare. Dacă situaţia SRTv ca instituţie publică şi ca misiune se rezolvă prin demisia mea, sunt dispus să o pun pe masa acelui preşedinte care va pune pe masă acel plan de redresare care exclude concedierile colective”, mai spune Cristian Niţulescu.

Lucia Hossu Longin şi Cristan Niţulescu au reacţionat după ce Confederaţia Sindicală „Meridian” şi SPUS TV au solicitat Comisiilor de Cultură ale Parlamentului „constituirea unei comisii de anchetă, care să cerceteze activitatea economico-financiară a instituţiei din perioada 2002-2012 (cercetarea contractelor încheiate de SRTv cu terţii)”.

De asemenea, Confederaţia Sindicală „Meridian” şi SPUSTV roagă Parlamentul să reanalizeze modul în care „membrii Consiliului de Administraţie ai SRTv sunt desemnaţi prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor în şedinţa comună a celor două Camere”, în conformitate cu art. 19 din Legea 41/1994.

„În acest context vă rugăm să aduceţi la cunoştinţa grupurilor parlamentare ale Parlamentului României care, conform Legii 41/1994 art. 19 alin. 2, au numit membri în actualul CA al SRTv, să nu mai nominalizeze din partea grupurilor parlamentare şi a partidelor politice, persoane care au calitatea de salariaţi ai Televiziunii Române. Decizia acestor salariaţi care sunt nominalizaţi de grupurile parlamentare este pusă sub semnul întrebării şi, uneori, poate exista suspiciunea de conflict de interese”, se spune în comunicat.

Potrivit Confederaţiei Sindicale „Meridian” şi SPUSTV, nominalizarea acestor salariaţi din partea formaţiunilor politice „poate încălca principiul de bază al neutralităţii partinice” în ceea ce priveşte respectarea art. 13 din Legea 41/1994, potrivit căruia: „Personalul de specialitate prevăzut la art. 11 nu poate face parte din partide sau din alte formaţiuni politice şi este obligat să păstreze echidistanţa politică în întreaga sa activitate profesională, asigurând respectarea diversităţii de opinii”.

Potrivit Legii 41/1994, personalul angajat al SRTv are dreptul să aleagă prin vot doi membri titulari, ca reprezentanţi ai angajaţilor în CA al SRTv, care reprezintă interesele acestora, se precizează în comunicat.

„Ca atare, considerăm drept inadecvată opţiunea partidelor politice şi a grupurilor parlamentare de a nominaliza angajaţi ai SRTv în CA”, se spune în comunicat.

În actualul Consiliu de Administraţie au calitatea de salariaţi ai SRTv: Cristian Niţulescu – membru titular în CA din partea PSD şi realizator emisiuni la Redacţia Social-Economic din TVR, promovat consilier management la TVR3; Irina Radu – membră titulară în CA, din partea PC şi angajată redactor-prezentator la Direcţia Emisiuni Informative şi Sport, iniţial cu CIM pe perioadă determinată, care a fost transformat în contract de angajare nedeterminat, ea fiind promovată ulterior consilier în management la Direcţia Strategie Programe; Raico Cornea – membru titular în CA din partea grupului parlamentar al minorităţilor naţionale şi angajat ca videojurnalist la Redacţia Minorităţi din Bucureşti (locuieşte la Timişoara, este pontat ca fiind prezent zilnic la Studioul din Bucureşti).

În comunicat se face referire şi la Vasile Arhire, nominalizat de PSD ca membru supleant în CA. Vasile Ahire este şi „director al Studioului Teritorial Iaşi al SRtv, nominalizat, în contradicţie cu art. 23 din Legea 41/1994 care statuează că «membrii consiliului de administraţie, care au calitatea de salariaţi ai Societăţii Române de Radiodifuziune sau, după caz, ai Societăţii Române de Televiziune, îşi păstrează toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din această calitate, mai puţin dreptul de a deţine în acelaşi timp şi funcţii de conducere în societatea respectivă»”.

Lor li se adaugă Lucia Hossu Longin, membru titular în CA al SRTv, fiind nominalizată de PNL. Ea este şi „unul dintre colaboratorii SRTv permanent remuneraţi”, se mai spune în comunicatul Confederaţiei „Meridian” şi SPUSTV.

Reacţia Confederaţiei „Meridian” şi SPUSTV vine în contextul în care Consiliul de Administraţie al TVR a adoptat, pe 29 august, Programul de redresare economică a televiziunii publice, care prevede şi modificarea organigramei Televiziunii Române şi reducerea personalului la 2.340, fapt care implică concedierea a aproape 980 de angajaţi, după cum a declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu.

Programul de redresare economică a întrunit, alături de cele 10 voturi de susţinere (Claudiu Săftoiu, Irina Radu, Claudiu Branzan, Raico Cornea, Lucia Hossu Longin, Anne Marie Juganaru, Gabriel Tufeanu, Nicoleta Nicolicea, Cristian Niţulescu, Nagy Zoltan Levente), două voturi împotrivă (Valentin Nicolau şi Sorin Burtea) şi o abţinere (Romina Gabriela Surugiu).

De asemenea, reprezentanţii administraţiei TVR au informat, în 23 august, membrii Adunării Generale a Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor din Televiziunea Română (SPUSTV) că, în urma procesului de restructurare, vor recurge la concedieri colective, iar prevederile actualului Contract Colectiv de Muncă vor fi respectate. În prezent, Televiziunea Română are circa 3.400 de angajaţi.

TVR are în momentul de faţă o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august şi publicat în data de 11 august.

Cele mai citite

Brațul lung al legii are cătușe în Alba

Mita a deschis ușa ilegală pentru un polițist care se află acum în arest la domiciliu Potrivit surselor ziarulunirea.ro, poliţistul Petrean Nicolae Constantin ar fi...

Sfânta Maria Mică. Nașterea Luminii Divine

Biserica catolică și cea ortodoxă sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului în ziua de 8 septembrie Sfânta Maria Mică este o zi de sărbătoare creștină care prăznuiește...

Cartea lui Ciucă prinde gust în bucătăria televizată

Printre cratițe și muzică lăutărească, Nicolae Ciucă a arătat rețeta literaturii politice Nicolae Ciucă a decis să-și lanseze cartea nu într-o librărie clasică, ci într-o...
Ultima oră
Pe aceeași temă