24.4 C
București
duminică, 25 septembrie 2022
AcasăInternaționalLovitură de stat în Gabon în absenţa preşedintelui convalescent

Lovitură de stat în Gabon în absenţa preşedintelui convalescent

Focuri de armă au fost auzite în acelaşi moment de jurnalişti AFP în jurul sediului Radio Televiziunii Gaboneze (RTG), unde participanţi la revoltă au difuzat luni în zori o proclamaţie, pe bulevardul Triomphal, în centrul capitalei Libreville.

Vehicule blindate aparţinând forţelor de securitate gaboneze blocau, la ora locală 7.00 (8.00, ora României), accesul pe bulevard, a constatat un corespondent.

În mesaj, armata şi populaţia sunt îndemnate să se ridice la revoltă. Mesajul a fost citit de către un militar care s-a prezentat ca fiind locotenentul Ondo Obiang Kelly, adjunctul comandantului Gărzii Republicane (GR). Militarul s-a declarat preşedintele unei Mişcări patriotice a tinerelor din cadrul forţelor de apărare şi securitate ale Gabonului (MPJFDS) – necunoscută până acum.

Trei militari purtând beretele verzi ale GR şi dintre care doi purtau puşti de asalt, apar în timp ce iau cuvântul, într-o înregistrare video pusă în circulaţie pe reţele de socializare – autentificată de AFP.

Mişcarea le ”cere tuturor tinerilor din cadrul forţelor de apărare şi securitate şi întregului tineret gabonez să (i) se altăure”, a declarat militarul, anunţând formarea în curând a unui ”Consiliu Naţional de Restaurare” menit ”să garanteze poporului gabonez o tranziţie democratică”.

”Noi nu putem să abandonăm patria”, a declarat el, apreciind ”ilegitime şi ilegale” instituţiile în funcţie în timpul absenţei preşedintelui Bongo.

Victima unui AVC la 24 octombrie, în Arabia Saudită, şeful statului, în vârstă de 59 de ani, a cărui familie se află la putere din 1967, a fost transferat ulterior la rabat, în Maroc, unde se află în convalescenţă, fără să fie stabilită o dată în vederea revenirii sale în Gabon.

”RIDICAŢI-VĂ”

Vacantarea puterii nu a fost declarată în absenţa şefului statului. Curtea Constituţională a transferat o parte a puterilor preşedintelui premierului şi vicepreşedintelui.

”Dacă tocmai mâncaţi, opriţi-vă. Dacă tocmai beţi un pahar, opriţi-vă. Dacă dormiţi, treziţi-vă. Treziţi-vă vecinii (…), ridicaţi-vă ca un singur om şi preluaţi controlul străzii”, a mai declarat militarul la radio.

El a invitat ”toţi bărbaţii cu rang şi subofiţerii” să îşi procure ”arme şi muniţie” şi ”să ia controlul” asupra punctelor strategice în toată ţara, edificiilor publice şi aeroporturilor.

El a îndemnat populaţia să-i susţină. ”Este timpul să ne luăm destinul în mâini”, în această ”zi în care armata a decis să se alăture poporului său pentru a salva Gabonul de haos”, a tunat el.

De peste două luni, comunicarea oficială a fost rară şi parţială pe tema sănătăţii şefului statului, alimentând zvonurile cele mai nebune pe reţele de socializare.

La 31 decembrie, preşedintele Bongo a luat cuvântul de la Rabat, pentru prima oară de când a fost spitalizat.

Această luare de cuvânt de Anul NOU, puţin fluidă, a fost catalogată de militari din cadrul MPJFDS o ”ruşine” pentru o ”ţară (care) şi-a pierdut demnitatea”.

În mesajul său, citat luni la postul naţional de radio, militarul a denunţat ”confiscarea puterii de către cei care, la 31 august 2016, ne-au asasinat tinerii compatrioţi”, o trimitere la tulburări care au urmat elegerilo prezidenţiale în care a fost reales Ali Bongo, un scrutin contestat de opoziţie.

Preşedintele gabonez i-a succedat în 2009 tatălui său Omar, după moartea acestuia din urmă, şi a fost reales în 2016. Omar Bongo a condus Gabonul, o ţară petrolieră, din 1967 şi până la moartea sa.

Cele mai citite
00:00:51

VIDEO – Lavrov: „Protecție totală pentru orice teritoriu anexat de Rusia”

Cel mai înalt diplomat rus a declarat sâmbătă (24 septembrie) că regiunile din Ucraina în care se desfășoară referendumuri larg contestate vor fi sub...
00:00:54

VIDEO: Italienii discută despre o posibilă victorie a lui Meloni

Blocul de dreapta din Italia, condus de Giorgia Meloni, este așteptat să câștige alegerile anticipate, dar sâmbătă (24 septembrie) alegătorii au avut păreri mixte...
00:01:17

Coreea de Nord a lansat o rachetă chiar înainte de vizita vicepreședintelui american Kamala Harris

Tokyo și Seul au denunțat Phenianul pentru că amenință pacea în regiune după ce Coreea de Nord a lansat duminică o rachetă balistică...
Ultima oră
Pe aceeași temă