11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalLOVITURĂ DE STAT Armata arestează civili în Myanmar

LOVITURĂ DE STAT Armata arestează civili în Myanmar

Militarii din Myanmar au preluat puterea printr-o lovitură de stat, reținându-i pe Aung San Suu Kyi și alți membri înalți ai partidului de guvernământ al țării, după câteva zile de tensiuni crescânde în urma rezultatelor alegerilor recente.
 
Aung San Suu Kyi, consilier de stat în vârstă de 75 de ani din Myanmar, președintele Win Myint și alți membri ai partidului de guvernământ Liga Națională pentru Democrație au fost arestați la domiciliile lor din capitala Naypyidaw luni devreme.
 
Mai târziu, dimineața, armata Myanmar a spus că a preluat controlul asupra țării și a declarat starea de urgență timp de un an, predând puterea generalului senior Min Aung Hlaing, comandantul său general.
 
Locuitorii din capitala comercială Yangon și din alte orașe au spus că serviciul pentru toate cele patru companii de telecomunicații din țară a fost întrerupt, unii furnizori de servicii de internet au fost defectați, iar serviciile de televiziune terestră au fost limitate la canalul TV Myawaddy al armatei.
 
Casa Albă a declarat că președintele Joe Biden a fost informat despre lovitura de stat de către Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională. Într-o declarație, Casa Albă a spus că SUA „se opune oricărei încercări de a modifica rezultatul alegerilor recente sau de a împiedica tranziția democratică a Myanmar și va lua măsuri împotriva celor responsabili dacă acești pași nu sunt inversați”.
 
Preluarea puterii de cătra armată a avut loc cu câteva ore înainte ca noul parlament ales din Myanmar să se întâlnească pentru prima dată de la alegerile din 8 noiembrie, ale căror rezultate au fost contestate de armată.
 
Sean Turnell, un academician australian care servește drept consilier al lui Aung San Suu Kyi, a confirmat rapoartele agențiilor de știri despre arestări.
 
„Toți oamenii din Naypyidaw au fost deconectați, așa că se pare că raportările despre Aung San Suu Kyi și despre președintele reținut par a fi adevărate”, a declarat el pentru Financial Times din Yangon.
 
Numărătoarea inversă pentru o lovitură de stat (greta displaypromedium 11)
 
4 noiembrie
 
Șeful armatei Myanmar, Gen Min Aung Hlaing, acuză guvernul lui Aung San Suu Kyi de „greșeli inacceptabile” în timpul pregătirilor pentru alegerile naționale ale țării
 
8 noiembrie
 
Liga Națională pentru Democrație a lui Aung San Suu Kyi câștigă 83 la sută din locurile disponibile în temeiul constituției la a doua alegere democratică modernă din Myanmar. Partidul Solidaritate și Dezvoltare al Uniunii, susținut de militari, susține o fraudă largă asupra alegătorilor
 
15 IANUARIE
 
USDP, după ce a refuzat să recunoască rezultatele alegerilor, acuză peste 90.000 de cazuri de fraudă electorală, inclusiv presupuse nereguli în jurul listelor electorale și actelor de identitate
 
26 IANUARIE
 
Generalul maior Zaw Min Tun, purtătorul de cuvânt al armatei, avertizează cu privire la o lovitură de stat în cazul în care acuzațiile de fraudă electorală nu sunt soluționate
 
28 ianuarie
 
Comisia electorală din Myanmar respinge acuzațiile armatei de fraudă electorală
 
29 ianuarie
 
ONU și ambasadele din Myanmar ale mai multor guverne occidentale emit declarații care se opun oricărei încercări a armatei de a modifica rezultatul alegerilor
 
30 ianuarie
 
Armata spune că va proteja constituția din 2008 și „va acționa conform legii”
 
1 februarie
 
Liderul Myanmar Aung San Suu Kyi și alți oficiali guvernamentali sunt arestați, serviciile de telefonie și internet sunt întrerupte și lovitura de stat este lansată.
 
Acțiunea vine după de săptămâna trecută, armata din Myanmar și generalul Min Aung Hlaing au sugerat că sunt gata să lanseze o lovitură de stat după ce s-au plâns de presupuse nereguli la alegerile din noiembrie.
 
NLD a câștigat lejer, asigurându-i lui Aung San Suu Kyi un al doilea mandat de cinci ani. Partidul Solidaritate și Dezvoltare al Uniunii, susținut de militari, a fost învins, dar a refuzat să recunoască rezultatele, cu sprijinul înalților lideri militari.
 
Pe măsură ce tensiunile dintre guvern și armată au crescut săptămâna trecută, comisia electorală din Myanmar a respins acuzațiile armatei de fraudă la vot.
 
Un grup de organizații interne de observare a alegerilor care a monitorizat votul a spus că, deși au existat unele neajunsuri în proces, în ansamblu „rezultatele alegerilor au fost credibile și au reflectat voința alegătorilor majoritari”.
 
Vineri, ONU și ambasadele mai multor țări europene și SUA au emis declarații spunând că se opun oricăror eforturi ale armatei Myanmar pentru a răsturna rezultatul alegerilor.
 
A doua zi, armata părea să se retragă de la amenințarea loviturii de stat, spunând că va respecta și proteja constituția.
 
Lovitura de stat a fost o lovitură a speranțelor democratice într-o țară care a fost condusă de militari din 1962 până în 2011, când Myanmar și-a început tranziția către democrație în baza unei constituții care a rezervat trei ministere importante și 25% din parlament pentru numiții armatei. NLD a preluat puterea în 2016 sub un guvern civil condus de Aung San Suu Kyi.
 
Thant Myint-U, istoric și autor al mai multor cărți despre Myanmar, a declarat că evenimentele de luni au deschis ușa către „un viitor incredibil de incert”.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă