15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalLondra, surse CNN: Dominic Cummings, consilierul șef al premierului Boris Johnson, a...

Londra, surse CNN: Dominic Cummings, consilierul șef al premierului Boris Johnson, a demisionat

Imaginile l-au arătat pe Cummings purtând o cutie în timp ce pleca vineri de la biroul prim-ministrului la 10 Downing Street, în condițiile în care prognozele anterioare dădeau ca sigură demisia consilierul special al premierului înainte de Crăciun. Cummings, o figură controversată, a fost adesea portretizat ca fiind creierul din spatele campaniei Brexit și a ascensiunii lui Johnson în funcția de premier.

Demisia lui Cummings urmează plecării directorului de comunicare al lui Boris Johnson, Lee Cain. Deși după apariția primelor știri despre demisia lui Cain miercuri, Cummings a declarat pentru BBC că sunt inventate zvonurile despre faptul că ar amenința și el cu demisia, Cummings a adăugat că nu și-a schimbat poziția față de cea asumată pe blogul său, în luna ianuarie.
În postarea de pe blog la care face referire, Cummings anunța că Downing Street își propunea să „îmbunătățească performanțele și să mă facă mult mai puțin important – într-un an în mare parte redundant”.

Potrivit informațiilor provenite din Downing Street, atât Cummings, cât și Cain vor continua să lucreze pentru biroul prim-ministrului britanic până la jumătatea lunii decembrie. “Primul ministru i-a cerut astăzi lui Sir Edward Lister să preia rolul de șef de cabinet pentru o perioadă intermediară în așteptarea unei numiri permanente în acest post”, a declarat un purtător de cuvânt.
Atât Cain, cât și Cummings au fost membri cheie ai echipei Vote Leave care l-a propulsat și l-a însoțit pe Johnson în Downing Street în 2019, după ce au făcut campanie cu succes pentru ca alegătorii din Marea Britanie să respingă aderarea la UE, la referendumul Brexit din 2016.

Deputații conservatori au fost alarmați de loialitatea lui Johnson față de Cummings, în ciuda diferitelor scandaluri create în jurul consilierului. Cel mai faimos dintre episoadele controversate este cel în care Cummings a fost suprins conducând sute de mile, împreună cu soția și copilul său, după ce a avut simptome Covid-19, în timp ce țara se afla într-un blocaj național.
Furtuna politică din jurul lui Johnson și a echipei sale de consilieri a izbucnit prima dată în aceeași zi în care numărul morților din coronavirus din Marea Britanie a depășit cifra de 50.000.
.
Anglia a intrat într-un al doilea blocaj național de o lună pe 5 noiembrie. În ultimele săptămâni au fost impuse măsuri stricte și în Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord.

Cele mai citite

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...

Comerţul agroalimentar al Uniunii Europene, excedent de cinci miliarde de euro în ianuarie 2024

Comerţul agroalimentar din UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, conform celui mai recent raport lunar privind evoluția importurilor și a...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă