20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalLondra și Bruxelles-ul se îndreaptă spre un eșec previzibil al negocierilor pentru...

Londra și Bruxelles-ul se îndreaptă spre un eșec previzibil al negocierilor pentru Brexit

Noul ministru de Externe, Jeremy Hunt, aflat în vizită în Germania, a declarat că este în creștere riscul de a nu se ajunge la un acord cu UE în privința Brexit-ului, iar britanicii vor face răspunzătoare Uniunea Europeană pentru acest eșec.

Ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas, a subliniat că Germania dorește un Brexit bazat pe reguli clare. Și noul negociator britanic pentru Brexit, euroscepticul Dominic Raab (care l-a înlocuit pe David Davis), a precizat că Marea Britanie nu va plăti factura de ieșire din Uniunea Europeană în lipsa semnării unui acord comercial cu Bruxelles-ul.

Dominic Raab afirmă că e necesară o „anume condiționalitate“ între părți și precizează că mecanismul Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, care se referă la procedura de părăsire a UE, utilizat pentru declanșarea Brexit-ului, prevede noi detalii asupra acordului.

„Articolul 50 cere existența unui viitor acord-cadru pentru relația pe care o vom avea cu UE în viitor, deci cele două sunt legate. Nu puteți avea o parte care îndeplinește toate condițiile și o parte care nu le îndeplinește. Consider că trebuie să ne asigurăm de o anume condiționalitate între cele două părți“, avertizează Raab.

 

Partajul după „divorț“

Până în prezent, Guvernul de la Londra a transmis mesaje contradictorii referitor la reglementarea financiară a Brexit-ului în cadrul unui acord asupra modalităților de ieșire a Marii Britanii din UE la sfârșitul lunii martie 2019. O factură de 40 miliarde euro.

Premierul Theresa May a acceptat, în decembrie, un acord financiar în valoare totală de 35-39 miliarde lire sterline (39-44 miliarde euro), contestat de unii miniștri. În opinia acestora, acordul va depinde de stabilirea relațiilor comerciale viitoare. Ministrul de Finanțe, Philip Hammond, portavocea mediului de afaceri în Guvern, susține că este de neconceput ca Londra să nu-și onoreze angajamentele financiare față de UE, chiar în absența unui acord comercial.

Anticipând scenariile posibile, Executivul european a difuzat un text în care „invită țările membre și actorii privați să intensifice pregătirile“, ținând cont de repercusiunile ieșirii Marii Britanii din UE, în special în cazul eșecului -negocierilor asupra unui acord menit să reglementeze „divorțul“.

Printre scenariile avute în vedere se află și cel al unei „rupturi brutale“, din moment ce conservatorii britanici, la putere, nu încetează să se confrunte în privința strategiei ieșirii din UE. „Dacă acordul de retragere nu este ratificat înainte de 30 martie 2019, nu va exista o perioadă de tranziție și dreptul UE va înceta să se aplice pentru Marea Britanie și în Marea Britanie“, a subliniat Comisia în documentul publicat săptămâna trecută.

 

Perioada de negociere nu va fi extinsă

Deși negocierile sunt amenințate de probabilitatea unui eșec, responsabilii UE și diplomații nu văd un motiv pentru extinderea perioadei de negociere de doi ani, prevăzută în articolul 50 pentru o țară membră care se retrage din Uniune.

Articolul 50 nu poate fi prelungit decât cu acordul unanim al celorlalte 27 de state membre și la cererea statului care se retrage, ceea ce premierul britanic, Theresa May, a declarat că nu va face. 

Cele mai citite

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă