Londra îi retrage naţionalitatea britanică lui 'Jihadi Jack'

Jack Letts, supranumit 'Jihadi Jack', care a fost un memru al Statul Islamic în Siria în 2014, a declarat că nu este deloc surprins de retragerea naţionalităţii sale britanice, confrom AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 20.08.2019 - 18:20

''Nu sunt surprins, mă aşteptam la lucruri de acest fel'', a declarat 'Jihadi Jack' într-un interviu acordat postului britanic ITV în nordul Siriei, unde se află în detenţia forţelor kurde, care l-au capturat în 2017.

În vârstă de 24 de ani, Jack Letts avea dublă naţionalitate, britanică şi canadiană. Guvernul canadian s-a declarat duminică decepţionat de decizia Londrei, considerată de un purtător de cuvânt al Ministerului Securităţii Publice canadian drept o ''măsură unilaterală pentru a scăpa de responsabilităţi''.

În interviul citat, Jack Letts şi-a exprimat speranţa că va fi preluat de autorităţile canadiene. ''Sper că acum Canada mă va prelua. Aş putea merge acolo, evident în închisoare'', a spus el.

Convertit la islam, Letts a părăsit în 2014 domiciliul familiei sale din comitatul Oxfordshire (centrul Angliei). Ajuns în Iordania, el a plecat apoi în Kuweit, după care s-a căsătorit în Irak, înainte de a merge în Siria.

Într-un interviu acordat ITV în luna februarie, Jack Letts mărturisea că ar dori să se întoarcă în Regatul Unit.

În luna iunie, părinţii săi au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare fiind găsiţi vinovaţi de finanţarea terorismului întrucât i-au dat bani fiului lor pentru a se deplasa în Siria.

'Jihadi Jack' este ultimul caz cunoscut de retragere a naţionalităţii britanice în legătură cu participarea la jihad alături de Statul Islamic. În luna februarie, Londra i-a retras cetăţenia Shamimei Begum, o tânără de origine bengaleză, căsătorită cu un jihadist în Siria. Begum, al cărei copil de vârstă fragedă a murit în tabăra unde mama sa este deţinută în Siria, solicitase să revină în Regatul Unit.

Comentarii