10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalLogodnica jurnalistului ucis, Jamal Khashoggi, cere pedeapsă pentru prințul moștenitor saudit

Logodnica jurnalistului ucis, Jamal Khashoggi, cere pedeapsă pentru prințul moștenitor saudit

Khashoggi, un rezident american care a scris editoriale de opinie pentru Washington Post criticând politicile saudite, a fost ucis și dezmembrat în consulatul saudit din Istanbul de o echipă apropiată de prințul moștenitor.
 
Un raport al serviciilor de informații americane a constatat vineri că prințul a aprobat uciderea. Ca urmare Washingtonul a impus sancțiuni unora dintre cei implicați – dar nu și prințului Mohammed. Guvernul saudit, care a negat orice implicare a prințului moștenitor, a respins concluziile raportului.
 
“Este esențial ca prințul moștenitor … să fie pedepsit fără întârziere”, a declarat Hatice Cengiz pe Twitter. „Dacă prințul moștenitor nu este pedepsit, va da un semnal pentru totdeauna că principalul vinovat poate scăpa de crimă, lucru care ne va pune în pericol pe toți și va fi o pată pe umanitatea noastră”.
 
Administrația președintelui american Joe Biden a impus vineri o interdicție de viză pentru unii saudiți care se crede că sunt implicați în uciderea lui Khashoggi și a aplicat sancțiuni asupra altora prin înghețarea activelor din SUA și, în general, le va interzice americanilor să mai facă business cu acestea.
 
Întrebat despre criticile aduse Washingtonului pentru că nu l-a sancționat direct pe prințul Mohammed, președintele Biden a spus că un anunț va fi făcut luni, dar nu a furnizat detalii. Un oficial de la Casa Albă a sugerat că nu se așteptă noi pași.
 
“Începând cu administrația Biden, este vital pentru toți liderii mondiali să se întrebe dacă sunt pregătiți să dea mâna cu o persoană a cărei culpabilitate de criminal a fost dovedită”, a spus Cengiz.
 
 
Un raport american de informații a constatat că prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a aprobat uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în exil în 2018.
 
Raportul publicat de administrația Biden spune că prințul a aprobat un plan de „capturare sau ucidere” a lui Khashoggi.
 
Arabia Saudită a respins raportul, numindu-l „negativ, fals și inacceptabil”.
 
Prințul moștenitor Mohammed, care este efectiv conducătorul regatului, a negat orice rol în crimă.
 
Khashoggi a fost ucis în timp ce vizita consulatul saudit din Istanbul, Turcia, iar trupul său a fost dezmembrat.
 
Jurnalistul în vârstă de 59 de ani fusese cândva consilier al guvernului saudit și apropiat de familia regală, dar a renunțat și a plecat în autoexil în SUA în 2017.
 
De acolo, a scris într-o rubrică lunară în Washington Post în care critica politicile prințului Mohammed.
 
„Evaluăm că prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, a aprobat o operațiune la Istanbul pentru capturarea sau uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi”, se arată în raportul biroului directorului de informații naționale al SUA.
 
Prințul moștenitor este fiul regelui saudit Salman bin Abdulaziz al-Saud și este considerat a fi conducătorul efectiv al regatului.
 
Raportul de informații enumeră trei motive pentru a crede că prințul moștenitor trebuie să fi aprobat operațiunea:
 
*Controlul său asupra luării deciziilor în regat din 2017
*Implicarea directă în funcționarea unuia dintre consilierii săi, precum și a membrilor săi de protecție
*„Sprijinul său în utilizarea măsurilor violente pentru a reduce la tăcere disidenții din străinătate”
 
Raportul continuă să numească persoanele presupuse complici sau responsabile pentru moartea lui Khashoggi. Însă scrie „nu știm cu cât timp în avans” cei implicați plănuiau să-i facă rău.
 
Autoritățile saudite au dat vina pe o „operațiune necinstită” a unei echipe de agenți trimiși să-l întoarcă pe jurnalist în regat, iar o instanță saudită a judecat și condamnat cinci persoane la 20 de ani de închisoare în septembrie anul trecut, după ce le-a condamnat inițial la moarte.
 
În 2019, raportorul special al ONU, Agnes Callamard, a acuzat statul saudit de „execuția deliberată, premeditată” a lui Khashoggi și a respins procesul saudit ca o „antiteză a justiției”.
Raportul ar putea afecta legăturile Arabiei Saudite de ani de zile cu SUA.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă