10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalLiderii africani au lansat o zonă comercială liberă in valoare de 3.400...

Liderii africani au lansat o zonă comercială liberă in valoare de 3.400 miliarde dolari

După patru ani de discuţii, în luna martie s-a ajuns la un acord pentru formarea unui bloc comercial care să reunească 55 de ţări, creând condiţiile pentru summitul de duminică din Niger, numit African Union, unde s-a anunţat că Ghana va găzdui viitorul sediu central al zonei comerciale şi au avut loc discuţii privind funcţionarea concretă a blocului.

Se speră că Zona Comercială Liberă a Africii Continentale (African Continental Free Trade Area – AfCFTA), cea mai mare de la crearea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), va ajuta la deblocarea potenţialului economic al Africii  prin stimuşarea comerţului intra-regional, întărirea lanţurilor de furnizori şi răspândirea expertizei.

”Ochii lumii se întorc către Africa”, a afirmat preşedintele egiptean şi preşedintele African Union, Abdel Fattah al-Sisi, la ceremonia de deschidere a summitului.

Africa are mult de recuperat. Comerţul intra-regional a reprezentat numai 17% din exporturi în 2017, faţă de 59% în Asia şi 69% în Europa, iar Africa a ratat creşterile economice puternice de care au beneficiat alte blocuri comerciale în ultimele decenii.

Economiştii spuns că există încă dificultăţi semnificative în Africa, între care starea proastă a drumurilor şi a căilor feroviare, regiuni întinse cu tulburări, birocraţia excesivă la graniţe şi corupţia, care au ţinut în loc creşterea şi integrarea.

Membrii s-au angajat să elimine tarifele pentru majoritatea bunurilor, ceea ce va dezvolta comerţul în regiune cu 15%-25% pe termen mediu, dar procentul se va dubla dacă vor fi rezolvate problemele menţionate, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional.

Cele mai citite

Pericol de inundații în mai multe județe din România! Hidrologii au emis cod galben și portocaliu

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, o avertizare Cod portocaliu de viituri, ce vizează până miercuri dimineaţa râuri...
00:01:26

Trump se confruntă cu o audiere pentru sfidarea curții din cauza comentariilor despre martori

Donald Trump se confruntă marți cu o audiere pentru sfidarea curții în cadrul procesului său penal istoric, procurorii din New York insistând că fostul...

Pericol de inundații în mai multe județe din România! Hidrologii au emis cod galben și portocaliu

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, o avertizare Cod portocaliu de viituri, ce vizează până miercuri dimineaţa râuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă