Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Legendarul fotograf turc Ara Güler a murit la vârsta de 90 de ani

Fotograful turc Ara Güler, ale cărui fotografii legendare, ce prezentau imagini emblematice din Istanbul, au făcut înconjurul lumii, a murit miercuri seară la vârsta de 90 de ani, a anunţat agenţia de presă Anadolu, citată de AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 18.10.2018 - 09:28

Ara Güler, născut pe 16 august 1928, şi-a început cariera de fotograf la ziarul Yeni Istanbul în 1950, transferându-se apoi la cotidianul Hürriyet, înainte de a lucra pentru mass-media internaţionale, precum Time-Life şi Paris Match.

Supranumit "Ochiul Istanbulului", acest artist a ştiut să capteze spiritul metropolei turce timp de aproape trei sferturi de secol, cu imagini în alb şi negru ce surprindeau scene din viaţa de zi cu zi, de la pescarii de pe malurile Bosforului la micii comercianţi şi muncitori din Istanbul.

"Oamenii îmi spun 'fotograful Istanbulului'. Dar eu sunt un cetăţean al lumii. Un fotograf al lumii", a explicat el la un moment dat.

Profesia lui i-a permis să călătorească în jurul lumii, din Africa în Afganistan, dar mai ales prin Turcia natală. Fotografiile sale au fost incluse în numeroase cărţi, care figurează la loc de cinste în librăriile din întreaga ţară.

Înainte de fotografie, Ara Güler a încercat o carieră în cinematografie, inspirat de prietenii artişti ai tatălui său farmacist, potrivit biografiei publicate pe site-ul său oficial.

De-a lungul îndelungatei sale cariere, el s-a întâlnit cu unele dintre cele mai mari nume ale fotografiei, precum Marc Riboud şi Henri Cartier-Bresson, şi a lucrat apoi pentru agenţia Magnum Photos.

Un muzeu care îi poartă numele a fost deschis în luna august la Istanbul pentru a-i celebra opera.

Ara Güler a murit miercuri seară în urma unei insuficienţe cardiace la Spitalul Florence Nightingale din Istanbul, unde fusese internat la secţia de terapie intensivă.

Personalitate emblematică a Istanbulului, Ara Güler a putut fi văzut de mai multe ori în ultimele luni pe terasa cafenelei care îi poartă numele şi care se află în centrul metropolei turce.

Comentarii

loading...