Febra aurului nu este doar un subiect de film western. Chiar și azi există oameni care sunt gata să renunțe la o viață tihnită și la un serviciu călduț printr-un birou pentru a căuta prețiosul metal. Pentru unii, acest lucru a dat roade. Cel puțin așa ne demonstrează serialul documentar „Goana după aur“, al cărui al cincilea sezon va începe pe 2 februarie de la ora 20.00, urmând să fie difuzat pe Discovery Channel în fiecare luni.
Cu acest prilej am realizat și noi un interviu în exclusivitate cu Parker Schnabel, unul dintre eroii serialului, un puști de numai 19 ani care s-a îmbogățit peste noapte după ce a găsit aproape 30 de kilograme de aur.
Parker Schnabel a crescut „suferind“ de febra aurului. De când se știe, l-a văzut pe John Schnabel, iubitul lui bunic, acum în vârstă de 94 de ani, conducând exploatarea minieră de la Big Nugget, mina de aur din Alaska a familiei. Iar de când a reușit să ajungă cu picioarele la pedale, Parker însuși a început să opereze tot felul de utilaje grele și să învețe această meserie.
La numai 16 ani, tânărul a preluat conducerea minei familiei, demonstrând că e capabil să conducă o echipă de mineri veterani, de două ori mai bătrâni decât el, și că știe cum să găsească aur în cantități masive.
Anul trecut, când ar fi trebuit să se înscrie la colegiu, Parker, un mare iubitor de viață în aer liber, a decis să-și folosească banii de studii ca să-și deschidă mai degrabă propria exploatare minieră. În primul lui sezon, ca boboc în Klondike, a găsit o cantitate impresionantă de aur: 1.029 de uncii, adică aproape 30 kg de aur.
Anul acesta, la cei doar 19 ani ai lui, Parker are ambiții și mai mari. Vrea să demonstreze că nu e deloc prea tânăr ca să se joace „cu băieții mari“ și a decis să facă asta spulberându-și efectiv competiția. Parker și-a propus pentru acest sezon să ajungă să culeagă 2.000 de uncii de aur, adică mai bine de 55 kg.
Parker, programul Discovery „Goana după aur“ s-a bucurat de o popularitate incredibilă, ajungând acum la sezonul 5. De ce crezi că a avut un succes atât de mare?
Parker Schnabel: În branșa asta nu știi niciodată cu ce te vei alege. Poți să pierzi 100.000 de dolari sau să câștigi câteva milioane într-un singur sezon. E genul de afacere în care nu știi niciodată ce urmează. Riscul și adrenalina sunt atrăgătoare pentru oamenii care nu au parte de așa ceva în viața de zi cu zi.
Cum te-ai apucat de căutat aur?
P.S.: M-am apucat să caut aur fiindcă asta a făcut dintotdeauna bunicul meu. Am crescut în lumea asta, făcând așa ceva de mic alături de el. Și am apărut în programul TV fiindcă acum patru ani, când au început filmările, lucram chiar dincolo de pârâul unde se instalase echipa de filmare.
În ce fel ți-a schimbat viața acest program?
P.S.: Categoric mă bucur de mai multă atenție decât înainte și multe lucruri s-au schimbat, dar nu în mod esențial. Eu fac tot ceea ce mi-am propus să fac oricum, adică să spăl nisipul ca să caut aur. Același lucru l-aș fi făcut și dacă nu ar fi existat acest program TV, pentru că asta este viața mea.
Ce pot învăța din acest program cei care îl vor urmări?
P.S.: Distrugem multe utilaje, e o luptă grea să duci astfel de proiecte la bun sfârșit, dar partea cea mai dificilă se referă la lucrul cu oamenii, lupta cu forțele naturii și efortul de a depăși numeroasele obstacole cu care te confrunți la tot pasul. Mai mulți oameni mi-au spus că am devenit un exemplu pentru ei. Eu n-aș merge chiar atât de departe, dar categoric simt că am depus eforturi mari. Nu există prea mulți care să facă așa ceva în viața lor de zi cu zi.
Ce calități ar trebui să aibă un căutător de aur?
P.S.: Aș spune că lucrul cel mai important e să știi să lucrezi cu oamenii, să te înțelegi bine cu cei cu care lucrezi, căci fără ei nu am avea nimic. Ei sunt cei mai importanți. În plus, ai nevoie de bani și de o concesiune pe care să o exploatezi, dar cred că trăsătura cea mai importantă a unui căutător de aur e capacitatea de a lua decizii. Dacă cineva are „fitilul scurt“, nu prea ai timp să stai pe gânduri… Nu poți să stai și să aștepți să se întâmple lucruri, ci trebuie să acționezi oarecum din instinct și să-ți modelezi oamenii, să-i convingi să fie alături de tine.
Care a fost cel mai dificil obstacol cu care te-ai confruntat până acum?
P.S.: Mă întâlnesc cu obstacole la tot pasul, asta e viața mea. N-aș putea numi unul anume.
La ce se poate aștepta publicul de la sezonul 5?
P.S.: Categoric, sezonul 5 este cel mai interesant și mai incitant de până acum. Tony Beets e o completare extraordinară a programului, e un adevărat maniac și dacă urmăriți programul TV o să vă convingeți. Cred că Tony e o completare excelentă pentru program și mulți oameni vor fi cu ochii pe el, să vadă de ce e în stare. Pe de altă parte, sigur, ne-am făcut cu toții mai mari și mai răi, așa că vom încerca să obținem de două ori mai mult aur decât am obținut anul trecut.
În sezonul 4 am văzut că ai strâns aproape 30 de kilograme de aur. Cum plănuiești să depășești acest rezultat în noul sezon?
P.S.: O să fie greu, chiar foarte greu. Lucrăm de ne spetim, dar o să facem tot ce putem și sperăm să reușim ce ne-am propus. Cea mai mare provocare va fi să ne dăm seama cum să excavăm atât de mult nisip și cum să obținem atât de mult aur în acest interval de timp.
Ce îți propui să realizezi în următorii ani?
P.S.: De felul meu, sunt un perfecționist, deci consider că există multe lucruri pe care le-am putea face mai bine decât le facem acum. Știu că putem să căutăm aur ca și până acum, dar aș vrea să perfecționez modul în care lucrăm. Cam asta mi-aș propune să fac în următorii câțiva ani.
Ce poți spune că ai învățat de la Tony Beets, despre care se spune că este o legendă vie a industriei căutătorilor de aur?
P.S.: Am avut multe de învățat de la Tony. Omul ăsta știe să facă multe lucruri – dar există și unele pe care eu nu le-aș face niciodată ca el. Cred că Tony e bun în ceea ce face. Am lucrat împreună de mai multe ori și el ne-a arătat cum stă treaba cu toate utilajele și cum poți să faci în așa fel încât să-ți dublezi rezultatele de la o săptămână la alta.
Ți-ai folosit banii de studii, pentru colegiu, ca să-ți deschizi propria exploatare minieră. Ce i-ai spune cuiva care ar încerca să se lanseze în industria căutătorilor de aur așa cum ai făcut tu?
P.S.: I-aș zice: „Nu încerca așa ceva! Ai șanse 99% să-ți pierzi toți banii“. Împrejurările în care am început eu nu seamănă cu nimic din ce ar fi trăit orice alt om din lume care ar fi încercat așa ceva. Eu aveam alături de mine o echipă de muncitori și mă bucuram de susținerea Discovery Channel. Dar nu sunt prea mulți oameni pe lume care să poată spune același lucru.
Crezi că ai putea ajunge un mare jucător pe piața căutătorilor de aur?
P.S.: Nu. N-aș putea intra în competiție cu oameni care fac asta de foarte mulți ani și au pus averi uriașe la bătaie. Nu am motive să susțin așa ceva. Oamenii care au exploatări profitabile și-au asigurat deja afaceri solide, pe care nu au de gând să le vândă. Nu renunță la ele fiindcă din asta fac bani la greu, iar eu nu pot să concurez cu așa ceva. Dacă am fi avut și noi vreo 800, 1.000 sau chiar 1.500 hectare de pământ, da, poate că am fi reușit să devenim o concurență reală pentru ei în câțiva ani. Dar oamenii cu greutate fac regulile jocului, așa încât eu nu mă pot măsura cu ei.