Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

La Riad se pregătește ceva?

Prințul Ahmed bin Abdulaziz, fratele mai mic (70 de ani) al regelui Salman și unchiul prințului moștenitor Mohammad bin Salman, căruia îi critică politica, a revenit în Arabia Saudită, relevă New York Times și Middle East Eye.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 05.11.2018 - 10:12

Revenirea sa în țară după mai multe luni petrecute la Londra a fost confirmată de trei apropiați și, potrivit observatorilor, are loc la o lună după moartea ziaristului saudit Jamal Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul. Sub presiunea internațională, Riad a sfârșit prin a recunoaște, după mai multe zile de negații, moartea ziaristului, un opozant al prințului moștenitor și care trăia în SUA și era editorialist la Washington Post, dar a avansat mai multe versiuni contradictorii care au suscitat scepticism. Mai mulți responsabili l-au acuzat direct pe prințul moștenitor, Mohammad bin Salman, zis MBS, de implicare în această moarte, în timp ce Riad insistă pe caracterul „neautorizat“ al operațiunii. Și detalii sordide ale afacerii continuă să apară. New York Times arată că prințul Ahmed bin Abdulaziz a revenit la Riad cu garanții de securitate furnizate de responsabili britanici și americani și cu o misiune – să-l pună la locul lui pe MBS. Sau să găsească pe cineva capabil să o facă.

Gregory Gause, specialist în Arabia Saudită la cotidianul american a precizat: „Se petrece ceva“ (…) „Întoarcerea sa este un semn important al manevrelor în sânul familiei regale“. Prințul septuagenar, critic declarat al lui MBS, și alți membri ai familiei au înțeles că MBS a devenit „toxic“, susține o sursă saudită citată de Middle East Eye (MEE). Or, prințul vrea să joace un rol în aceste posibile schimbări, ceea ce înseamnă că va juca el însuși un rol major în orice nou aranjament sau că va ajuta la alegerea unei alternative la MBS. Sursa mai precizează că prințul a revenit la Riad după discuții cu responsabili americani și britanici care l-au asigurat că nu i se va întâmpla nimic rău și l-au încurajat să rezolve situația tronului. În plus, este protejat și de sângele său regal. În noiembrie trecut, bin Salman a procedat la o epurare radicală printre membrii disidenți din familia regală, dar nu s-a atins totuși de fiii regelui Abdulaziz, fondatorul statului saudit modern, considerați ținte prea sus-puse pentru el.

Dominația asupra regatului de către prințul moștenitor în vârstă de 33 de ani, se află sub lumina proiectoarelor după moartea lui Khashoggi, dând loc la speculații privind eventuala sa înlocuire. Potrivit Reuters, MBS este suspus unor puternice presiuni interne. Middle East Eye consideră că în timp ce era la Londra, prințul Ahmed a întâlnit alți membri ai familiei regale saudite care trăiesc în prezent în afara regatului wahabbit. Sigur, în familia regală saudită nu este prea multă liniște.

 

Escadronul Tigrului

 Middle East Eye a dezvăluit informații exclusive privind „Escadronul Tigrului“, o echipă de asasini supervizați de prințul moștenitor saudit și direcționați contra criticilor Riadului, atât din Arabia Saudită dar și din străinătate, potrivit unei surse saudite care cunoaște perfect serviciile secrete ale țării sale. Jamal Khashoggi a fost victima acestor asasini și potrivit site-ului, nu a fost primul. Firqat el-Nemr, sau „Escadronul Tigrului“, este binecunoscut de serviciile secrete americane. A fost creat acum mai bine de un an și grupează 50 de agenți de informații și militarii cei mai bine pregătiți din regat. Misiunea escadronului este de asasinare în secret a disidenților saudiți, în țară sau în străinătate, într-un mod ce trebuie să treacă neobservat de media, de comunitatea internațională și de politicieni. „Liderii saudiți sunt convinși că arestarea criticilor regimului ar crește presiunea care apasă asupra lor și au început să-i lichideze fără să facă zgomot“. Metodele lor sunt diverse. Uneori își murdăresc mâinile, cum a fost cazul lui Khashoggi – ștrangulat și dezmembrat – dar în general unitatea planifică asasinatele unde victima se află la distanță și fac să pară accidente de mașină sau le incendiază casele. Unei victime i-au injectat un virus mortal când a mers la spital pentru analize de rutină.

Riad l-a demis săptămâna trecută pe general-major Ahmed al-Assiri, adjunct al serviciilor secrete, în urma puternicelor presiuni internaționale asupra Arabiei Saudite pentru a acționa după uciderea lui Khashoggi la consulatul din Istanbul.  

 

Citește totul despre:

#arabia saudita #riad #lazi

Comentarii

loading...