Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

La referendumul organizat de Guvernul Ungariei, populația a respins cota obligatorie de refugiați

Refugiați la granița dintre Turcia și Grecia (Foto: Al Jazeera)

Mihai Diac

Actualizat: 11.12.2017 - 11:47

Din cei 8,2 milioane de alegători înscriși, "peste 2,3 milioane" au răspuns și "aproape toți" s-au exprimat în sensul dorit de Budapesta, a făcut cunoscut un purtător de cuvânt, Bence Tuzson, pe baza a 1,5 milioane de răspunsuri examinate.

"Ungurii au spus (...) nu cotelor obligatorii de relocare, precum și dezmembrării gradului care ne apără granițele", a declarat el.

Această consultare vizează un presupus "plan" al miliardarului american George Soros, destinat, potrivit lui Viktor Orban, să promoveze imigrarea în Europa a "unui milion de refugiați anual".

La sfârșitul lui noiembrie, omul de afaceri de origine ungară a respins punct cu punct declarațiile împotriva sa, acuzându-l pe Viktor Orban că propagă afirmații "mincinoase" și cu ton "antisemit".

Opoziția de stânga a contestat, la sfârșitul lui noiembrie, statisticile guvernamentale de participare la consultare, subliniind lipsa unei evidențe a formularelor.

În octombrie 2016, un referendum împotriva migranților s-a încheiat cu o înfrângere pentru guvern, nefiind atinsă cota obligatorie de participare de 50% din totalul electoratului.

George Soros, care finanțează ONG-uri pentru apărarea drepturilor omului în întreaga lume, a devenit unul dintre principalii inamici ai lui Viktor Orban, care a atacat, de asemenea, organizațiile neguvernamentale, acuzându-le că intervin în politica internă a Ungariei în profitul omului de afaceri.

Joi, Comisia Europeană a trimis trei țări din Est, printre care Ungaria, în fața justiției europene pentru că au refuzat cotele de primire a refugiaților.

Pe de altă parte, Comisia a mai sesizat Curtea de Justiție a UE în legătură cu o controversată lege adoptată în primăvară în Ungaria referitoare la ONG-urile care beneficiază de finanțare străină. De asemenea, ea mai contestat dispozițiile unei legi ungare care atacă universitățile străine, dintre care principala este finanțată de George Soros.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine