7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalLa Hong Kong, sute de mii de persoane cer demisia şefei Executivului,...

La Hong Kong, sute de mii de persoane cer demisia şefei Executivului, Carrie Lam

Protestatarii, îmbrăcaţi în negru, au purtat pancarte prin care le cereau poliţiştilor să nu tragă, în încercarea de a evita escaladarea unor violenţe asemănătoare celor de la protestele de miercuri, când Poliţia a fost nevoită să folosească gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. Peste 70 de persoane au fost rănite în urma incidentelor de miercuri.

Carrie Lam, o apropiată a regimului de la Beijing, a anunţat sâmbătă că Guvernul său a decis să suspende pe termen nedeterminat proiectul care ar fi permis ca cetăţenii din Hong Kong acuzaţi de fapte penale să poată fi extrădaţi către China continentală pentru a fi judecaţi.

Ea şi-a exprimat „regretul şi profunda mâhnire” faţă de efectul pe care acest proiect legislativ l-a avut asupra societăţii, însă nu a prezentat scuze în cadrul discursului, fapt care i-a nemulţumit pe protestatarii care îi solicită demisia.

Peste 5.000 de persoane au mărşăluit şi în faţa Parlamentului din Taipei, Taiwan (teritoriu revendicat de China, n.r.), în semn de solidaritate cu protestatarii din Hong Kong.

Cu toate că oficialii din Hong Kong au dat asigurări că nicio persoană care ar risca să fie condamnată la moarte, torturată sau condamnată din motive politice nu ar urma să fie extrădată către China, protestatarii s-au declarat sceptici în legătură cu aceste promisiuni şi au acuzat-o pe Carrie Lam că ar fi „trădat” cetăţenii din Hong Kong. Ei susţin că se opun acestor modificări legislative şi din cauza încălcărilor repetate ale drepturilor omului de către regimul comunist de la Beijing.

Hong Kong, fostă colonie britanică, a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

Cele mai citite

Israelul a efectuat raiduri aeriene în orașele din nord-estul Libanului

Israelul a efectuat raiduri aeriene în apropierea orașelor Ras Baabelk și Hermel din nord-estul Libanului, au declarat patru surse de securitate pentru Reuters. Israelul a...

Cresc importurile de electricitate din Ucraina după atacurile rusești

Importurile zilnice de electricitate din Ucraina vor atinge cel mai ridicat nivel din acest an, după ce o serie de atacuri cu rachete rusești...

Institutul Național de Administrație oferă inteligență artificială pentru prefecți și subprefecți

Institutul Național de Administrație (INA) și-a lansat oferta programelor de formare profesională pentru anul 2024, primele module noi fiind cele despre utilizarea inteligenței artificiale. INA...
Ultima oră
Pe aceeași temă