10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalKurzii sirieni nu vin la tratativele tripartite din staţiunea Soci

Kurzii sirieni nu vin la tratativele tripartite din staţiunea Soci

Kurzii au anunţat duminică că nu vor participa la negocierile de pace privind Siria programate pentru 30 ianuarie la Soci, în Rusia. Aceasta “din cauza situaţiei din Afrin”, o enclavă kurdă din nordul-vestul Siriei, conform Agerpres.

Afrin este de peste o săptămână ţinta unei ofensive lansate de Turcia. “Am spus anterior că, dacă această situaţie persistă în Afrin, nu vom putea fi prezenţi la Soci”, a declarat un oficial al autorităţilor kurde, Fawza Youssef.

Reuniunea de la Soci are drept scop să-i aducă la masa negocierilor pe reprezentanţii guvernului şi ai rebelilor sirieni. Ea este organizată la iniţiativa Moscovei şi a Teheranului, aliaţi ai regimului de la Damasc, şi a Ankarei, care îi sprijină pe rebeli.

“Turcia şi Rusia sunt garanţii reuniunii de la Soci şi cele două ţări au convenit asupra Afrin (în detrimentul kurzilor), ceea ce contravine principiului dialogului politic”, a mai spus liderul kurd.

Turcia a lansat pe 20 ianuarie o ofensivă în enclava Afrin, în nord-vestul Siriei, împotriva Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG), o miliţie kurdă considerată teroristă de Ankara, dar sprijinită de Washington în cadrul coaliţiei împotriva organizaţiei Stat Islamic.

Sâmbătă, opoziţia siriană a anunţat că nu va participa la reuniunea de la Soci ca urmare a unei noi runde de negocieri eşuate cu regimul de la Damasc sub egida ONU la Viena.

Cele mai citite

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă