Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Kurzii din Siria nu vor participa la reuniunea de la Soci din cauza situaţiei din Afrin.

Kurzii sirieni nu vin la tratativele tripartite din staţiunea Soci

Kurzii din Siria anunţă că nu vor participa la reuniunea de la Soci din cauza situaţiei din Afrin. Negocierile sunt programate pe 30 ianuarie.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 28.01.2018 - 12:58

Kurzii au anunţat duminică că nu vor participa la negocierile de pace privind Siria programate pentru 30 ianuarie la Soci, în Rusia. Aceasta "din cauza situaţiei din Afrin", o enclavă kurdă din nordul-vestul Siriei, conform Agerpres.

Afrin este de peste o săptămână ţinta unei ofensive lansate de Turcia. "Am spus anterior că, dacă această situaţie persistă în Afrin, nu vom putea fi prezenţi la Soci", a declarat un oficial al autorităţilor kurde, Fawza Youssef.

Reuniunea de la Soci are drept scop să-i aducă la masa negocierilor pe reprezentanţii guvernului şi ai rebelilor sirieni. Ea este organizată la iniţiativa Moscovei şi a Teheranului, aliaţi ai regimului de la Damasc, şi a Ankarei, care îi sprijină pe rebeli.

"Turcia şi Rusia sunt garanţii reuniunii de la Soci şi cele două ţări au convenit asupra Afrin (în detrimentul kurzilor), ceea ce contravine principiului dialogului politic", a mai spus liderul kurd.

Turcia a lansat pe 20 ianuarie o ofensivă în enclava Afrin, în nord-vestul Siriei, împotriva Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG), o miliţie kurdă considerată teroristă de Ankara, dar sprijinită de Washington în cadrul coaliţiei împotriva organizaţiei Stat Islamic.

Sâmbătă, opoziţia siriană a anunţat că nu va participa la reuniunea de la Soci ca urmare a unei noi runde de negocieri eşuate cu regimul de la Damasc sub egida ONU la Viena.

Comentarii