14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalKremlinul, coronavirusul dezinformării!

Kremlinul, coronavirusul dezinformării!

O echipă de monitorizare a UE a colectat 80 de exemple de dezinformare din surse rusești în aproape două luni până în data de 16 martie. Nota generală a acestora este aceea de a pretinde că noul coronavirus este o armă biologică dezvoltată de China, SUA sau Marea Britanie. Alte teorii ale conspirației de proveniență rusească au susținut că focarul a fost cauzat de migranți sau a fost o farsă pură.

“Instituțiile de presă din Kremlin s-a întrecut în a răspândi dezinformări cu privire la coronavirus, cu scopul de a agrava criza de sănătate publică din țările occidentale, în special prin a submina încrederea publică în sistemele naționale de asistență medicală”, se arată în raportul Uniunii Europene.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru politica externă și de securitate, Peter Stano, a declarat că a existat o creștere a „dezinformării, a informațiilor înșelătoare, a minciunilor directe și a lucrurilor greșite” de la începutul focarului.

Comisia a observat, conform lui Peter Stano, o creștere a dezinformării din partea Rusiei, reținută în sarcina furnizorilor de informații cu sediul în țară și a celor cu legături către surse pro-Kremlin.

O teorie a conspirației difuzată la radio Sputnik, susținută de Kremlin, în februarie, a făcut o paralelă între războiul opiului din secolul al XIX-lea și coronavirus, inducând ideea că „Anglia” și „organizațiile internaționale” fără nume caută să controleze afacerile interne chineze, după același model folosit de imperiul britanic, în urmă cu două secole, pentru a se impune pe piețele comerciale asiatice.

Un alt vector de dezinformare propagă teoria panicii false cu privire la Covid-19, induse de către companiile farmaceutice care doresc să beneficieze de pe urma fondurilor alocate pentru găsirea și fabricarea de antidoturi.

În fine, un al treilea scenariu de dezinformare este cel conform coronavirusul ar putea fi o „armă biologică” diseminată de forțele speciale americane din China.

Kremlin – dezinformare prin preluare și amplificare

Cercetătorii Institutului de cercetare a criminalității și securității de la Universitatea Cardiff, care au efectuat cercetări împreună cu Comisia Europeană, au constatat și o evoluție a tacticilor de dezinformare folosite de către mass-media pro-Kremlin.

Astfel, după cum spun cercetătorii, sursele rusești au amplificat teoriile care au apărut în alte state, cum ar fi China, Iran sau SUA de extrema dreaptă, această tactică permițându-le să evite acuzația de a fi creat ei înșiși dezinformare, susținând în schimb că doar raportează ceea ce spun alții.

Rusia a negat puternic acuzațiile. „Dacă ar exista chiar un singur exemplu concret, aș putea să îl comentez, dar încă o dată sunt doar acuzații nefondate”, a spus un purtător de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin, ignorând faptul că rețeaua specifică internă a Uniunii Europene a raportat suficiente exemple concrete de dezinformare.

Dughin și Biserica Rusă, două dintre vârfurile de lance ale propagandei ruse în Europa

Astfel, în Lituania, au fost propagate informații false potrivit cărora un soldat american ar fi fost dus la spital cu coronavirus, în timp ce autoritățile slovace au raportat informații false referitoare la premierul Peter Pellegrini, despre care s-a spus că ar fi avut virusul și i-ar fi infectat pe liderii UE la un summit din Bruxelles din februarie.

Raportul Uniunii Europene a menționat, de asemenea, că postul spaniol de televiziune RT, aparținând unei companii media finanțate de Kremlin, a fost a 12-a sursă cea mai populară de informații despre coronavirus în rândul utilizatorilor de social media.

Dezinformări cu voie de la Stat în China și Iran

Oficialii UE au prezentat și alte exemple de dezinformări patronate chiar de oficialii statali. În China, raportul a oferit cazul mass-media de stat, care a căutat să-l înfățișeze pe Xi Jinping ca făcând o muncă admirabilă, în timp ce portretizează sistemul politic al Chinei ca un atu în combaterea virusului, în timp ce, în Iran, dezinformarea de maximă notorietate fiind teoria potrivit căreia Covid-19 ar fi de fapt o bombă biologică americană, amorsată de forțele armate israeliene pentru a destabiliza țara.

Un alt caz analizat și devoalat de specialiștii europeni în dezinformare a fost cel al celebrului „supliment mineral” care ar putea șterge coronavirusul, în fapt o farsă periculoasă promovată de un cunoscut influencer pe Youtube, în condițiile în care autoritățile americane avertizau încă de anul trecut asupra faptului că ingerarea acelei substanțe, care conține dioxid de clor, era echivalentă cu o repriză de hidratare cu înălbitor.

”Infodemia” la fel de periculoasă ca și pandemia

Raportul Uniunii Europene a conchis faptul că, în condițiile epidemiei de coronavirus, una dintre presiunile cele mai puternice aplicate sănătății publice internaționale a fost dezinformarea. Organizația Mondială a Sănătății a declarat luna trecută că focarul Covid-19 a fost însoțit de o „infodemie”, o abundență de informații, unele corecte și altele nu.

Documentul a remarcat eforturile rețelelor de socializare, care au luat „măsuri puternice” pentru a combate dezinformarea, dar își fac griji că nu există suficientă transparență și disponibilitate la nivelul operatorilor pentru a împărtăși informații cu observatorii independenți. În special, oficialii au declarat că, pentru eficiența analizelor proprii, foarte important ar fi să știe cât timp trece între dezinformarea postată și sancțiunea aplicată de rețelele de socializare.

Conform portalului euvsdisinfo.eu, proiect fanion al Grupul de lucru East StratCom al Serviciului European de Acțiune Externă, punctele de dezinformare pro-Kremlin nu sunt interesate să „vândă o idee”, ci mai degrabă să confuzeze publicul. În timp ce jurnaliștii de la magazinele de știri de renume verifică și reverifică cu atenție surse și date, magazinele de dezinformare răspândesc „fapte alternative”. Spațiul informațional este ocupat astfel cu minciuni; o ceață de falsuri ascunzând faptele reale.

 Operațiunea de ocupare a „golurilor” informaționale

Informațiile dintr-un stat sau organizație autoritară, spun specialiștii, au o funcție cu totul diferită decât într-o societate democratică. Într-un discurs democratic, o declarație poate și va fi contestată. O cerere va fi pusă la îndoială; critica și disidența este miezul democrației. În societatea autoritară, orice act de discurs este legat de loialitate. Loialitatea față de un lider, o cauză, o marcă, o ideologie, o credință. Dacă afirmația este bazată pe fapte sau nu, este irelevant. Contestarea declarației înseamnă contestarea liderului, a cauzei, a mărcii.

Sarcina importantă pentru orice fel de mesaj, transmis unui public internațional de către presa pro-Kremlin sau finanțată de Rusia, este aceea de a semăna discordia. Punctele de dezinformare Pro-Kremlin bombardează publicul țintă cu zeci de declarații diferite, versiuni, explicații, „scurgeri”, „revelații senzaționale”, teorii ale conspirației. Toate acestea își propun să diminueze încrederea în eforturile sistemului de sănătate, a autorităților, instituțiilor naționale și internaționale, seamănă panică și neîncredere, oferă imaginea unei prăbușiri iminente.

Efectul acestei strategii de umplere a golurilor fluxurilor de știri oficiale cu bombe informaționale este acela de punere în umbră a eforturilor de mobilizare depuse de angajații individuali din domeniul asistenței medicale, de oamenii de știință, de factorii de decizie, de instituțiile naționale și organismele internaționale, de industria farmaceutică, universitățile și centrele de cercetare la nivel mondial.

Cum patronează Rusia apologia dezastrului

Concluzia cercetărilor europene în material dezinformării practicate din zona de influență a Kremlinului este una imperativă: agențiile de presă, siteurile și ziarele susținute de Rusia continuă să creeze confuzie, neîncredere, jucându-se pur și simplu cu viața oamenilor.

Ilustrativă pentru ”toleranța stimulativă” a Kremlinului față de ieșirile publice ale exponenților săi este apologia dezastrului practicată, de exemplu, de filozoful naționalist rus Alexandr Dugin, care se bucură pur și simplu de pandemie, comparând-o cu pedepsele zeilor antici: ”Venirea ciumei permite o reînnoire completă a societății (…) Zeii ciumei sunt cei mai drepți. Ciuma este un fenomen existențial!”

Cele mai citite

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă