12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalKremlinul "a încercat să se amestece în votul pentru independența Scoției" -...

Kremlinul “a încercat să se amestece în votul pentru independența Scoției” – dar nu a vizat Brexit

Mult așteptatul raport expune eforturile Rusiei de a interveni în alegerile din Marea Britanie, se arată într-un amplu articol publicat marți de The Telegraph.

Rusia a încercat să “influențeze” rezultatul referendumului scoțian pentru independență, dar nu și votul pentru Brexit, dezvăluie un raport mult așteptat asupra presupusului amestec al Moscovei în politica britanică.

Comisia de Informații și Securitate a Parlamentului a descris încercarea Kremlinului de a diviza Regatul Unit în 2014 ca fiind “prima ingerință post-sovietică într-o alegere democratică occidentală”, a aflat The Telegraph.

 

Cu toate acestea, raportul concluzionează că nu există dovezi directe ale influenței Rusiei în referendumul pentru Brexit din 2016.

 

Concluziile raportului de 50 de pagini, care a urmat unei anchete parlamentare de 18 luni, vor pune presiune pe Boris Johnson să adopte o linie mai dură în privința lui Vladimir Putin, președintele rus.

 

De asemenea, este probabil să conducă la noi apeluri în Westminster pentru a nu exista un al doilea referendum de independență scoțian. 

 

Săptămâna trecută, Dominic Raab, ministrul de externe, a declarat că “actorii ruși” au încercat să influențeze alegerile generale din decembrie prin difuzarea unui raport scurs asupra discuțiilor comerciale SUA-Marea Britanie care a fost preluat de Jeremy Corbyn.

Raportul ISC arată însă că încercările Rusiei de a modifica rezultatele alegerilor din Marea Britanie au început cu cinci ani mai devreme.

 

Raportul concluzionează că există “un comentariu credibil cu sursă deschisă că Rusia s-a angajat să influențeze campania asupra independenței Scoției”, descriind-o ca fiind “prima intervenție post-sovietică într-o alegere democratică occidentală”.

Raportul, care a fost finalizat în decembrie anul trecut, dar a fost amânat de incapacitatea lui Boris Johnson de a numi noi membri ai ISC după alegeri, va atrage atenția asupra campaniei în curs a lui Nicola Sturgeon pentru independența Scoției. Predecesorul său Alex Salmond a condus Partidul Național Scoțian la referendumul din 2014, iar trei ani mai târziu și-a lansat propria emisiune săptămânală de televiziune pe canalul de stat RT (Russia Today).

 

În cadrul referendumului, Scoția a votat cu 55% până la 45% pentru a rămâne o parte a Regatului Unit.

 

Dorința Rusiei de a se asigura că Scoția se desparte de restul Regatului Unit va fi folosită de susținătorii Uniunii pentru a-și susține argumentul că Marea Britanie este mai puternică ca o singură națiune.

 

În ciuda lunilor de speculații cu privire la concluziile raportului privind referendumul pentru Brexit, se preconizează că nu există dovezi concrete că Rusia încearcă să influențeze referendumul pentru Brexit.

 

Un milionar care susține una dintre cele mai mari campanii pro-Brexit la referendumul ue din 2016 a fost anunțat că nu se va confrunta cu nicio critică. Arron Banks, cel mai mare finanțator al campaniei Leave.EU, i s-a spus că nu este subiectul criticilor din raportul ‘Rusia’ care va fi prezentat Parlamentului în această săptămână”.

 

,,Ziarele de stânga au ridicat întrebări cu privire la presupusele întâlniri dintre dl Banks și oficialii ambasadei Ruse, iar avocații dlui Banks i-au scris lui Julian Lewis, noul președinte al comisiei, săptămâna trecută cerând să știe dacă clientul lor, care a fost exonerat de orice infracțiune de către Agenția Națională de Combatere a Criminalității, a fost numit în raport cu peste 8 milioane de lire sterline din finanțarea campaniei pentru referendum.” – scriu jurnaliștii The Telegraph.

 

Secretariatul comisiei a răspuns luni spunând: “Putem confirma că dl Banks nu este subiectul criticilor din raportul “Rusia” care va fi prezentat Parlamentului săptămâna aceasta.”

 

Dl Banks a spus luni seara: “Nu sunt surprins. Am fost exonerat de NCA de toate teoriile conspirației nebun. Este timpul pentru a trece mai departe.”

 

Figuri politice, avocați și contabili vor fi avertizați în raport să nu se implice cu apropiații regimului președintelui Putin care desfășoară afaceri în Marea Britanie.

 

Surse bine plasate au declarat că raportul îi va critica pe “cei care au promovat dar și pe aranjorii” care au facilitat fluxul de bani ruși în Marea Britanie și în special în Londra, în ultimul deceniu.

Se recomandă controale mai stricte privind manipularea banilor ruși care intră în Marea Britanie și va ridica îngrijorarea cu privire la încercările Kremlinului și ale prietenilor președintelui rus de a obține respectabilitate folosind contactele din Westminster și oraș.

 

Raportul ISC este, de asemenea, înțeles că dă vina pe guvernele succesive pentru că sunt mult prea îngăduitoare față de Moscova, chiar și după ce a devenit clar că Putin a devenit din ce în ce mai ostil și periculos.

O sursă a declarat: “Raportul va spune că dorința guvernelor succesive de a combate terorismul și dorința de a avea relații favorabile cu o Rusie post-sovietică mai bine gândită nu a reușit să reflecte faptul că lucrurile s-au schimbat dramatic sub Putin. Această critică va fi făcută cu forță.

 

Londra a fost un paradis pentru banii ,,dodgy” ai rușilor

“Raportul va cere, de asemenea, autorităților să ‘urmărească banii’. Există recomandări în jurul enablers și fixatoare. Londra a fost un paradis ,,dodgy” (dubios) pentru bani ruși și o mulțime de oameni din Marea Britanie au ajutat face acest lucru. Unii oameni s-au făcut foarte bogați, iar alții au fost idioți utili pentru regimul rus”.

Sursa a declarat că există exemple de “persoane bine conectate” care sunt “fără îndoială asupra cărora lucrează pentru”. Se crede că raportul va refuza în mare măsură să numească nume. O mare parte din anexe, care conțin dovezi pe care se bazează concluziile, au fost redactate din motive de securitate națională.

O mare parte din dovezi sunt de cel puțin un an, deoarece parlamentarii comisiei au preluat ultima dată probe de la Serviciile de Securitate în vara lui 2019.

O sursă separată legată de raport a declarat că orice informație sensibilă care ar putea include investigațiile secrete în curs privind amestecul rusesc a fost redactată sau exclusă din motive de securitate națională. 

Sursa a sugerat însă că parlamentarilor din comisie li s-a oferit totuși protecție suplimentară din partea serviciilor de securitate și a poliției de combatere a terorismului pentru temerile legate de represaliile ruse sau atacurile cibernetice menite să le submineze credibilitatea.

Printre colaboratorii raportului se numără Christopher Steele, fostul șef al biroului din Rusia al MI6, care a scris celebrul dosar Trump care susține că Kremlinul a susținut campania electorală prezidențială a lui Donald Trump.

Săptămâna trecută, dl Lewis a avut ,,whip-ul” Tory retras după ce a ignorat instrucțiunile partidului prin candidatura împotriva lui Chris Grayling, fostul ministru al Cabinetului, care a fost alegerea prim-ministrului Johnoson – ales de el însuși – pentru a prezida comitetul.

Apariția dlui Lewis marți la lansarea raportului va fi prima de când comitetul de nouă membri l-a ales ca președinte.

Un whip este o persoană dintr-un partid politic care îi convinge pe parlamentari să voteze cum vrea partidul.

Practic, ei sunt acolo pentru a impune disciplina în cadrul partidului – pentru a se asigura că parlamentarii țin linia.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă