21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalKremlin, despre un târg de relații bune cu Ucraina

Kremlin, despre un târg de relații bune cu Ucraina

În opinia lui Medvedciuk, considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, dacă Vladimir Zelenski va câştiga alegerile prezidenţiale din Ucraina – al căror al doilea tur este programat duminică – el va trebui ‘să facă un târg’ cu Moscova pentru restabilirea relaţiilor economice bilaterale, scrie Agerpres.

‘Nu este necesar niciun târg cu Putin sau cu Moscova. Este necesar să se stabilească relaţii normale, bune, reciproc avantajoase bazate pe încredere mutuală şi relaţii de cooperare şi interacţiune în interesul ruşilor şi ucrainenilor care trăiesc în Rusia şi Ucraina’, a afirmat Peskov, răspunzând la solicitarea de a comenta pe marginea declaraţiei lui Medvedciuk.

Reglementarea situaţiei din Donbas ar trebui să aibă loc numai pe baza acordurilor de la Minsk, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, evocând că acest document implică un anumit număr de măsuri ce trebuie implementate.

În acest sens, el a spus că niciunul dintre candidaţii în alegerile prezidenţiale din Ucraina – nici preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko, nici actorul de comedie Volodimir Zelenski – ‘nu a oferit vreo explicaţie clară cu privire la viitorul acordurilor de la Minsk, cu privire la Donbas şi la viitoarele relaţii cu Moscova’, notează EFE. ‘Deocamdată, viitorul acestor relaţii rămâne într-o ‘zonă gri”, a spus Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că el speră că acela care va câştiga al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în Ucraina să renunţe la utilizarea forţei în Donbas şi să evalueze într-un mod diferit interacţiunea cu Moscova.

Kremlinul speră că viitorul preşedinte al Ucrainei nu va face parte din ‘partidul războiului’ şi va exclude complet orice folosire a forţei în soluţionarea conflictului din regiunile Doneţk şi Lugansk, a insistat Dmitri Peskov.

Relaţiile între Ucraina şi Rusia s-au deteriorat considerabil la începutul anului 2014, după schimbarea de guvern la Kiev, anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova şi conflictul militar declanşat în estul ucrainean între Kiev şi rebelii proruşi.

Referitor la vizita lui Viktor Medvedciuk la Moscova, Peskov a indicat că acesta duce negocieri privind eliberarea deţinuţilor ucraineni aflaţi în închisori din Rusia.

‘Recent, el a fost la Moscova şi a avut contacte privind eliberarea marinarilor ucraineni care au încălcat frontiera Federaţiei Ruse’, a indicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, referindu-se la cei 24 de marinari ucraineni capturaţi de Rusia în cursul incidentului naval din noiembrie trecut în Marea Neagră, când gărzile de coastă ruse au deschis focul asupra a trei nave militare ale Ucrainei, sechestrându-le cu tot cu echipaje. Moscova susţine că acestea ar fi intrat ilegal în apele sale teritoriale din largul Crimeii (anexate), în timp ce Kievul susţine că incidentul s-a produs în apele internaţionale şi acuză Rusia de un ‘act agresiv’.

Cât despre relaţiile liderului de la Kremlin cu Medvedciuk, presa ucraineană şi rusă scriu că între cei doi ar fi chiar o relaţie de rudenie, Vladimir Putin devenind în 2004 naşul fiicei acestuia. 

Cele mai citite

Cum să îți păstrezi sănătatea ochilor printr-un consult optometric regulat

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață de calitate. În acest sens, un consult optometric regulat poate juca un rol crucial. Află de ce...

Șapte ambarcațiuni cu peste 400 de migranți au ajuns în Insulele Canare

Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite afirmă că, dintre cei 266.940 de migranți care au încercat să ajungă în Europa anul trecut, 97%...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă