14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalKosovo, președintele țării este gata să apară în fața tribunalului internațional

Kosovo, președintele țării este gata să apară în fața tribunalului internațional

„Nu am nimic de ascuns”, a declarat fostul lider politic al Armatei de Eliberare a Kosovo (UCK), într-un interviu acordat agenţiei France Presse înaintea împlinirii, la 17 februarie, a zece ani de la proclamarea independenţei acestei foste provincii faţă de Serbia.

Întrebat dacă va da curs unei eventuale convocări din partea anchetatorilor, Hashim Thaçi a fost categoric: „La orice oră, în orice condiţii, în orice moment, cu toate mijloacele mele”, a spus el.

Instalată la Haga, dar depinzând de legislaţia kosovară, această instanţă este urmarea raportului Consiliului Europei, redactat de Dick Marty, ce acuză foşti responsabili ai UCK de crime de război faţă de sârbi, romi sau adversari politici kosovari albanezi, potrivit Agerpres.

Hashim Thaçi, care respinge orice vinovăţie, este citat cu regularitate printre posibilii inculpaţi.

”Sunt foarte mândru de rolul meu în războiul purtat de UCK pentru eliberarea şi independenţa ţării”, a spus preşedintele kosovar, dând asigurări că nu deţine ”nicio informaţie” despre eventuale inculpări.

O parte din deputaţii kosovari vor să conteste această curte internaţională, reproşându-i că îşi propune doar judecarea crimelor comise de kosovari, nu şi pe cele ale sârbilor.

”Este pentru prima dată în istorie când un tribunal va judeca membrii unui singur grup etnic”, a afirmat Thaçi, vorbind despre o ”injustiţie istorică”. ”Kosovo nu a atacat pe nimeni. Nu făcea decât să se apare împotriva genocidului lui Slobodan Milosevic”, preşedintele sârb de la acea vreme, a comentat el.

Thaçi a amintit că, în 2015, a ”susţinut personal” crearea acestui tribunal, dorită de occidentali, explicând că a luat această decizie ”pentru a menţine parteneriatul strategic cu SUA, Uniunea Europeană şi NATO”.

”Kosovo îşi va respecta toate obligaţiile internaţionale”, a dat el asigurări, insistând că ”sub niciun pretext, nu vom permite nimănui să facă să deraieze parteneriatul Kosovo cu Occidentul”.

Războiul din Kosovo (1998-1999) s-a soldat cu peste 13.000 de morţi, dintre care 11.000 de kosovari albanezi şi 2.000 de sârbi.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă