6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalKosovo doreşte ca SUA sau Germania să medieze tratativele cu Serbia

Kosovo doreşte ca SUA sau Germania să medieze tratativele cu Serbia

Premierul kosovar Ramush Haradinaj a declarat sâmbătă că doreşte ca fie Statele Unite, fie Germania să fie noul mediator în tratativele privind normalizarea relaţiilor cu Serbia, relatează dpa.

Într-un interviu acordat postului RTK, Haradinaj a afirmat că este puţin probabil ca în urma medierii din ultimii 10 ani să se înregistreze vreun progres.

Mediatorii, inclusiv şeful diplomaţiei europene Federica Mogherini, experta în Balcanii de Vest Angelina Eichhorst, preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi omologul său kosovar Hashim Thaci, nu au reuşit să înregistreze un avans semnificativ în tratativele privind normalizarea relaţiilor dintre cele două părţi.

“Singura posibilitate de a conduce dialogul într-o direcţie diferită este implicarea unei noi puteri”, a declarat Haradinaj pentru RTK.

Dacă SUA insistă ca mediator să fie un membru al Uniunii Europene, “atunci lăsaţi Germania să participe”, a mai spus el.

Independenţa provinciei sârbe Kosovo, proclamată unilateral de parlamentul de la Pristina în februarie 2008, a fost recunoscută 110 ţări, inclusiv de SUA şi de majoritatea statelor membre ale UE. Singurele ţări din blocul comunitar care nu au făcut acest lucru sunt Spania, România, Slovacia, Grecia şi Cipru.

Uniunea Europeană mediază din 2013 procesul de normalizare a relaţiilor între Belgrad şi Pristina. Deşi negocierile au dus la semnarea unor acorduri în domenii precum energia, învăţământul şi drepturile minorităţii sârbe din Kosovo, foarte puţine prevederi din aceste documente au fost puse în practică până în prezent.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă