8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalKosovo: Demisia prim-ministrului, acuzat de crime de război

Kosovo: Demisia prim-ministrului, acuzat de crime de război

“Am primit o citaţie de la tribunalul special în calitate de suspect şi aveam posibilitatea de a merge acolo în calitatea mea de prim-ministru sau în calitate de simplu cetăţean. Am ales a doua opţiune”, a declarat Ramush Haradinaj, în vârstă de 51 de ani, presei.

Tribunalul special internaţional, a cărui creare a fost susţinută de Uniunea Europeană, a fost înfiinţat în 2015 şi are drept misiune să elucideze crimele prezumate comise de gherila albaneză în principal împotriva sârbilor, romilor şi opozanţilor albanezi ai UCK în timpul şi după conflictul din Kosovo din 1998-1999.

“Responsabilitatea revine acum preşedintelui să organizeze consultări pentru a stabili data alegerilor. Mă voi propune din nou poporului la aceste alegeri pentru a obţine încrederea lui. Nu sunt acuzat, voi fi interogat”, a declarat el după o reuniune a guvernului.

Într-un interviu acordat în acest an AFP, Ramush Haradinaj a declarat că autorităţile din Kosovo vor răspunde oricărei cereri a tribunalului special.

La jumătatea lui ianuarie, tribunalul i-a interogat, la Haga, pe alţi doi foşti responsabili ai UCK, Rrustem Mustafa, zis Remi, şi Sami Lushtaku.

Media din Kosovo relatează că primele inculpări ar urma să fie pronunţate probabil în acest an.

Acestea au mai speculat şi că Haradinaj s-ar putea afla printre inculpaţi, la fel ca şi preşedintele Hashim Thaci şi preşedintele parlamentului Kadri Veseli.

Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă