9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalKim Jong-un, într-o vizită secretă la Beijing

Kim Jong-un, într-o vizită secretă la Beijing

 
Prezenţa în capitala chineză a omului-forte de la Phenian pare a avea legătură cu întâlnirea aflată în pregătire cu președintele SUA, mediată de Coreea de Sud. Vizita nu a fost confirmată nici de Coreea de Nord, nici de China, al cărei Minister de Externe a declarat că „nu este la curent” cu aceste informaţii referitoare la prezența lui Kim Jong-un la Beijing.

Însă motoarele de căutare ale rețelei de internet chinezești au fost blocate pentru numele, poreclele sau orice referire populară la liderul de la Phenian.

La Washington, Casa Albă nu a putut confirma dacă liderul nord-coreean s-a aflat sau nu la Beijing. Preşedintele Kim Jong-un nu l-a întâlnit niciodată pe liderul chinez, Xi Jinping, dar China întotdeauna a susținut regimul Kim de la Phenian.

Bunicul și tatăl actualului lider nord-coreean obișnuiau să facă vizite în China și Rusia cu trenuri private, blindate. Ultima călătorie a fost în 2011, cu câteva luni înainte de a muri Kim Jong-il.

Luni, un tren misterios şi un dispozitiv de securitate neobişnuit acreditau ipoteza unei vizite în China a lui Kim Jong-un. Anunţul unei posibile deplasări a liderului nord-coreean a venit de la agenţia de presă niponă, Kyodo, care a afirmat că un tren special transportând un înalt responsabil din Coreea de Nord a sosit luni după-amiază în gara din Beijing, înainte de a fi primit de o gardă de onoare în prezenţa unui dispozitiv draconic de securitate. Potrivit Kyodo, la Diaoyutai State Guesthouse din Beijing, unde stau de obicei demnitarii străini, era o agitaţie marcată de o intensă activitate a poliţiei şi a peste 50 de vehicule parcate în zonă, în timp ce  străzile vecine erau închise circulaţiei.

Media locală au arătat imaginile unui tren trecând prin oraşul chinez Dandong, aflat în zona de frontieră, unde securitatea a fost întărită în ultimele zile. Hotelurile din apropierea podului prieteniei chino-coreene între Dandong şi Sinuiju, în Coreea de Nord, au interzis rezervările începând de duminică, ca trenul să treacă neobservat.

      China, un jucător important în privința Coreii de Nord

 Vizita învăluită în mister intervine în contextul calmării tensiunilor din peninsula coreeană după ce reprezentanţii Nordului şi ai Sudului au acceptat să se întâlnească pentru negocieri, iar preşedintele Trump a dat undă verde pentru negocieri directe cu Kim Jong-un.

Această  vizită a lui Kim Jong-un va marca o schimbare în relaţiile dintre China şi Coreea de Nord, tensionate din cauza ambiţiilor nucleare ale Phenianului. Coreea de Nord a fost consternată de susţinerea sancţiunilor internaţionale contra sa de către China şi relaţiile au fost tensionate cu aliatul său de vreme îndelungată.

Preşedintele chinez, Xi Jinping, a descris provocările militare ale Coreii de Nord ca pe o ameninţare pentru securitatea naţională a ţării sale.

China a părut marginalizată de anunţul unui apropiat summit între preşedintele american şi cel nord-coreean, după luni de retorică războinică între Phenian şi Washington.

Prezența lui Kim Jong-un la Beijing repune China, un jucător important, în centrul evenimentului diplomatic.

Analiştii estimau că anunţarea întâlnirii Trump-Kim a suscitat preocupări la Beijing legate de o diminuare a influenţei Chinei aspra Phenianului, dar fostul ministru nipon de Externe, Fumio Kishida, subliniază că Beijingul are încă un rol important de jucat în dosarul nuclear nord-coreean.

Subiectul ambiţiilor nucleare ale regimului Kim va figura pe agenda viitorului summit care va avea loc la începutul lunii mai la Tokio între China, Coreea de Sud şi Japonia. Potrivit lui Kishida, ca membru permanent al Consiliului de Securitate şi principal partener comercial al Coreii de Nord, China păstrează o putere considerabilă asupra Phenianului.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...
Ultima oră
Pe aceeași temă