Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Liderul de la Phenian folosește Beijingul drept „levier“ pentru negocierile cu Trump

Kim Jong-un a fost iar, în secret, în China

Președintele nord-coreean, Kim Jong-un, s-a aflat luni și marți la Dalian, în China, unde a fost primit de liderul chinez, Xi Jinping, o vizită sub semnul secretului, așa cum a fost și precedenta din luna martie.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 10.05.2018 - 01:07

 
Această a doua vizită-surpriză a lui Kim Jong-un în China de la venirea sa la putere, la sfârșitul anului 2011, precede summit-ul apropiat prevăzut între liderul comunist și președintele american, Donald Trump.

O vizită ce demonstrează „reîncălzirea” relațiilor dintre cele două state comuniste, afectate din cauza susținerii Beijingului a sancțiunilor economice ale ONU impuse pentru blocarea programului de arme nucleare al Phenianului.

Numeroși experți estimează că Beijingul, aliat istoric al Coreii de Nord, nu dorește să fie marginalizat în procesul destinderii coreene, din negocierile Phenianului  cu terțe țări. Mai precis, dorește să aibă un cuvânt de spus în diversele scenarii pentru peninsula coreeană. Sub acest aspect, Kim ar fi putut fi chemat de președintele chinez pentru „indicații” de ultimă oră, înaintea întâlnirii acestuia cu șeful Casei Albe.

     Rolul Chinei în denuclearizarea peninsulei

 După prima vizită a lui Kim la Beijing, au avut loc frecvente schimburi între cele două părți, în special vizita ministrului chinez de Externe la Phenian.

Cheng Xiaohe, director-adjunct la Centrul de studii strategice internaționale al Universității Renmin din Beijing, a declarat că recentul voiaj al lui Kim a demonstrat că era imperativ necesar ca cei doi lideri să se întâlnească înaintea sumitului Kim-Trump. El a subliniat că cea mai importantă parte a conversațiilor lor a fost legată de „ce fel de rol poate juca China în denuclearizarea Coreii de Nord”.

Cha Du-hyeogn, un expert sud-coreean, a precizat la rândul său că vizita lui Kim a urmărit creșterea puterii sale de negociere înaintea summitului cu Trump.

„Kim a trimis un mesaj clar Statelor Unite, să știe că nu va fi singur la masa negocierilor și un mesaj pentru Trump potrivit căruia acesta va trebui să aibă în vedere o compensație în schimbul denuclearizării, arătând că este susținut de China. Kim utilizează China drept levier înaintea summitului apropiat”.

Potrivit agenției chineze de presă Xinhua, scopul vizitei lui Kim Jong-un și al întâlnirilor cu Xi Jinping a fost ameliorarea relațiilor dintre Phenian și Beijing, dar și de a-l informa pe omologul său chinez despre ultimele evoluții în peninsula coreeană după discuțiile din aprilie cu președintele sud-coreean, Moon Jae-in, în cadrul unui summit istoric, la care Kim a reiterat angajamentul său de denuclearizare a peninsulei.

     Întâlnire strategică

Analiștii și-au exprimat surpriza față de frecventele întâlniri la înalt nivel între liderii nord-coreean și cel chinez și au estimat că această ultimă vizită a lui Kim, care întărește poziționarea Beijingului asupra peninsulei coreene, ar putea avea un impact geopolitic major.

Ca și în cazul călătoriei la Beijing din luna martie, recenta vizită a lui Kim a fost înconjurată de mister, pe fondul speculațiilor din ultimele două zile pe tema unui invitat special nord-coreean în China.

Dacă în prima vizită Kim a călătorit cu trenul, de această dată a călătorit la Dalian cu un avion al companiei Air Koryo. El călătorește rar cu avionul și planurile sale de călătorie sunt în general foarte secrete, vizitele fiind anunțate abia după ce s-au încheiat.

Xi a considerat vizita lui Kim drept o etapă strategică importantă „într-un moment crucial, complex și critic” pentru peninsula coreeană. Și a salutat recentele tentative ale lui Kim vizând reducerea tensiunilor din peninsulă, implicată în urmă cu câteva luni într-o periculoasă confruntare nucleară.

„China susține angajamentul Coreii de Nord în favoarea denuclearizării peninsulei coreene și a dialogului și negocierii cu SUA“. 

Comentarii

loading...