Mai multe țări refuză ca administrațiile lor să utilizeze programe antivirus Kasperski de teama de a nu fi exploatate de ruși ca mijloc de spionaj și, ca răspuns la numeroasele suspiciuni care îl vizează, Evgheni Kasperski a anunțat că va muta o parte a activităților firmei sale, Kasperski Lab, în Elveția.
Programele acestei societăți rusești, cu sediul la Moscova, sunt suspectate că au fost utilizate de Kremlin în scopuri de spionaj. Anul trecut, SUA, urmate de Marea Britanie, au anunțat că administrațiile publice vor înceta, din precauție, să folosească programele antivirus Kasperski, foarte răspândite.
Departamentul american pentru securitate internă, apreciind că societatea lucrează mână în mână cu Kremlinul, a ordonat tuturor funcționarilor federali să dezinstaleze programele antivirus Kasperski.
La 14 mai, guvernul olandez a anunțat suprimarea progresivă a utilizării programelor antivirus Kasperski. Olanda se teme de „un risc de securitate major” având în vedere că „legislația rusească cere firmelor asemenea societății Kasperski să coopereze cu Moscova”.
„Riscul acțiunilor de spionaj și de sabotaj este prezent”, a subliniat Ministerul olandez al Justiției și Securității, precizând că „Moscova dispune de un program cibernetic ofensiv contra Olandei și a intereselor sale”.
Foști ofițeri, angajați la Kaspersky
În companie, printre cei 4.000 de angajați, se află și foști ofițeri, în posturi-cheie. Aceștia nu sunt neapărat în slujba Kremlinului, dar există suspiciuni asupra acestora.
Anul trecut, un membru important al echipei de investigații, Ruslan Stoianov, a fost arestat și multă vreme a fost secret acest incident. Stoianov mai lucrase la alte firme de securitate.
Între 2000 și 2006, era maior în cadrul Departamentului cibernetic al Ministerului de Interne, la Moscova. Revista Forbes scria că Stoianov a fost arestat în baza articolului 275 din Codul Penal, ce se referă la acțiuni de trădare pentru „acordarea de asistență financiară, tehnică, consiliere sau alte colaborări cu organizații străine, ostile”.
Motivul arestării ar fi fost de spionaj, în colaborare cu Serghei Mihailov, un ofițer senior în FSB. Cazul Stoianov este reprezentativ pentru faptul că firma nu lucrează cu Kremlinul, însă pentru analiști este reprezentativ și ca exemplu de ceea ce se poate întâmpla dacă nu lucrezi cu Kremlinul.
Kasperski a negat mereu orice înțelegere cu autoritățile rusești și firma sa a anunțat mai multe măsuri în încercarea de restabilire a încrederii.
Măsuri de prevenire a spionajului cibernetic
Evgheni Kasperski a explicat că o parte a activităților vor fi mutate la Zurich la sfârșitul anului 2019 pentru ca datele utilizatorilor din anumite zone geografice ca Europa, SUA, Canada, Singapore, Australia, Japonia și Coreea de Sud să fie stocate și analizate în Elveția.
Ceea ce nu va împiedica sediul din Moscova să aibă acces la date, după cum a precizat pentru Financial Times acest grup cunoscut pentru antivirusul Kasperski care echipează peste 400 milioane de calculatoare din întreaga lume.
Firma a mai precizat că va transfera la Zurich și linia de asamblare a computerelor care va fi examinată de un organism independent cu sediul în Elveția, demonstrând că versiunile și actualizările primite de clienți corespund normelor de securitate. Prin acest demers, compania vrea să demonstreze că programele sale nu dispun de funcționalități ascunse în scopul spionării.
„Demersul este o nouă dovadă că, generație după generație, produsele Kasperski Lab sunt concepute și utilizate cu un scop unic – protejarea clienților societății de amenințări cibernetice”, se arată într-un comunicat al companiei, care a numit acest proiect „centru de transparență”.