4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeInternaționalJustiţia rusă închide ”Mişcarea pentru drepturile omului”

Justiţia rusă închide ”Mişcarea pentru drepturile omului”

”Vom face apel împotriva acestei hotărâri şi vom sesiza, de asemenea, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)”, a declarat Ponomarev, care a dat asigurări că mişcarea ”va continua să existe şi să lucreze”.

Prin această decizie, Curtea Supremă rusă a confirmat o cerere a Ministerului Justiţiei, care acuză acest ONG de încălcarea repetată a procedurilor administrative şi care cerea, astfel, dizolvarea acesteia.

Înfiinţată în 1997, organizaţia nonguvernamentală (ONG) ”Mişcarea pentru drepturile omului” este una din asociaţiile de apărarea drepturilor omului cele mai vechi şi renumite în Rusia.

Potrivit site-ului său, ea numără câteva zeci de filiale, răsprândite în ţară. Din februarie, organizaţia principală era clasată de justiţie drept ”agent străin”, o denumire controversată.

Această clasificare, introdusă printr-o lege în 2012, serveşte la desemnarea unei organizaţii care beneficiază de finanţări din alte ţări şi care are o ”activitate politică”.

Acest concept vag a permis să se vizeze numeroase grupuri critice cu puterea, precum ONG-ul Memorial sau, mai recent, organizaţia opozantului Aleksei Navalnîi.

În decembrie, Lev Ponomarev, în vârstă de 78 de ani, a fost încarcerat timp de peste două săptămâni, din cauza unor îndemnuri la participarea la o manifestaţie neautorizată, aminteşte News.ro.

Cele mai citite

Plicurile antișoc sunt soluția perfectă pentru expedieri sigure și protejate

Produsele livrate clienților tăi au nevoie să fie protejate. Să ajungă la destinatar în starea în care pleacă din depozitul tău.  Ești proprietarul unui magazin...

Atacurile asupra trupelor americane din Irak și Siria s-au oprit de la armistițiul Israel Hamas

Atacurile altădată aproape zilnice asupra trupelor americane staţionate în Irak şi Siria au încetat de când armistiţiul dintre Israel şi Hamas a intrat în...

Cătălin Predoiu: mulțumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, le-a transmis mulţumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, condamnat...
Ultima oră
Pe aceeași temă