Foto: Twitter

Justiția din Myanmar prelungește cu 15 zile arestarea preventivă a doi jurnaliști occidentali

Un tribunal din Myanmar (fosta Birmanie) a decis, miercuri, prelungirea detenţiei preventive a doi jurnalişti de la agenția Reuters.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 27.12.2017 - 13:59

Decizia tribunalului din Yangon se referă la prelungirea detenţiei preventive a doi jurnalişti arestaţi în timp ce investigau în legătură cu represiunea lansată de armata din Myanmar împotriva minorităţii musulmane rohingya, represiune care a fost calificată drept "epurare etnică".

Wa Lone, 31 de ani, şi Kyaw Soe Oo, 27 de ani, care lucrează pentru agenţia Reuters, nu au mai fost văzuţi după ce au fost arestaţi în capitala economică Yangon pe 12 decembrie.

ONU, Statele Unite şi Uniunea Europeană au cerut deja de mai multe ori eliberarea lor, aminteşte AFP citată de Agerpres.

Detenţia lor provizorie a fost prelungită "până la 10 ianuarie deoarece interogatoriile continuă", a declarat judecătorul Ohn Myint în timpul audierii.

Faptele pentru care ei sunt urmăriţi penal sunt pedepsite cu aproape 14 ani de închisoare.

Cei doi sunt acuzaţi de poliţie ca deţin documente care se referă la operaţiunile forţelor de securitate în statul Rakhine din vestul ţării. Peste 655.000 de rohingya au fugit din această zonă de la sfârşitul lunii august şi începutul operaţiunii armatei din Myanmar (fostă Birmania n.r.).

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a estimat că "nu se poate exclude posibilitatea unor acte de genocid" în legătură cu rohingya. Aceste acuzaţii sunt respinse în bloc de armata şi guvernul din Myanmar.

La rândul lor, apărătorii drepturilor omului consideră că acest caz subliniază un regres al libertăţii presei într-o ţară condusă de Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace şi un simbol al democraţiei.

Comentarii