Jurnaliști germani arestați în Belarus

Ministrul german de Externe a solicitat Belarusului "să respecte libertatea de expresie şi a presei", pe fondul arestărilor câtorva jurnalişti independenţi din ţară, inclusiv un corespondent pentru radiodifuzorul german Deutsche Welle.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 09.08.2018 - 16:41

"Guvernul federal urmăreşte foarte atent evoluţiile din teren", a declarat Biroul oficialului german, ca urmare a reţinerii, miercuri, a reporterului DW Paulyuk Bykowski.

Bykowski, un cetăţean din Belarus, a fost arestat după o percheziţie de două ore în locuinţa sa, potrivit unui raport al Deutsche Welle, care a cerut eliberarea sa imediată. 

În urma percheziţiei, autorităţile au confiscat calculatoarele, telefoanele şi cardurile bancare. 

Reţinerea sa a urmat unei discuţii la postul de radio, în care Bykowski a discutat despre controalele făcute marţi de autorităţi în două redacţii independente belaruse - site-ul Tut.by şi agenţia BelaPAN. 

Controalele s-au încheiat cu reţinerea mai multor jurnalişti din ambele redacţii, inclusiv a redactorului-şef al Tut.by, aceştia fiind acuzaţi că au accesat şi folosit ilegal informaţii online furnizate de agenţia de stat BelTA. 

Cei acuzaţi riscă o pedeapsă cu închisoare de până la doi ani, potrivit organizaţiei Reporters Without Borders.

Irina Levshina, redactor-şef al BelPAN, a fost arestată joi în legătură cu investigaţia, potrivit informaţiilor din presă care citau autorităţile din Belarus.  

Consiliul Europei condamnă arestările, afirmând într-un comunicat: "Libertatea presei este unul dintre cele mai importante drepturi umane într-o societate democratică. Ar trebui respectată oriunde în Europa". 

Reporteri fără frontieră (Reporters Without Borders) - care a plasat în 2018 Belarus pe locul 155 între ţările privind libertatea presei - şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la percheziţii.

 

Comentarii

loading...