11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalJurnaliști, avocați și activiști civici din întreaga lume ar fi fost spionați...

Jurnaliști, avocați și activiști civici din întreaga lume ar fi fost spionați de guvernele lor

Jurnaliști, avocați și activiști civici din întreaga lume ar fi fost spionați de guvernele țărilor lor, dezvăluie un articol de investigație publicat de presa din Marea Britanie și din Statele Unite.

“Câteva guverne cunoscute pentru faptul că-și spionează propriii cetățeni” ar fi folosit un soft de interceptare a comunicațiilor furnizat de o firmă privată din Israel.

Programul folosit, indicat sub numele de Pegasus, ar fi un malware care se instalează pe telefoanele iPhone sau pe cele cu sistemul de operare Android, fără știrea posesorilor acestora. Pegasus ar fi permis operatorilor lui să copieze mesaje, fotografii și e-mailuri, să înregistreze apeluri telefonice sau să activeze microfonul telefonului pentru a realiza interceptări ilegale ale unor conversații.

Amnesty International este una dintre organizațiile care au impulsionat această anchetă jurnalistică. Ar fi fost spionate peste 50.000 de numere de telefon, inclusiv ale unor șefi de stat și de guvern, ale membrilor familiei regale saudite, ale unor directori de companii, ale unor avocați, jurnaliști și activiști pentru drepturile omului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Răzvan Burleanu, anunț de ultimă oră despre contractul selecționerului Edward Iordănescu

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, dezminte zvonurile conform cărora negocierile cu Edward Iordănescu ar fi intrat în impas și consideră că actualul...

Patru arbitri români vor oficia la EURO 2024

O brigadă de patru arbitri români, în frunte cu Istvan Kovacs, va oficia la Campionatul European de fotbal din Germania, conform anunțului făcut astăzi...

Apple va organiza un eveniment în luna mai a anului 2024. Ce pregătește compania

Apple va organiza un eveniment pe 7 mai, a anunțat marți compania, în contextul în care există informații potrivit cărora luna viitoare va lansa...
Ultima oră
Pe aceeași temă