15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalJuncker și Trump vor să încheie un armistițiu comercial

Juncker și Trump vor să încheie un armistițiu comercial

Preşedintele Juncker şi preşedintele Trump vor lucra în vederea îmbunătăţirii comerţului transatlantic şi construirii unui parteneriat economic mai puternic”, a precizat Comisia într-un comunicat.

„Cei doi lideri vor discuta despre cooperarea aprofundată între guverne şi instituţiile UE şi Statele Unite, într-un vast set de subiecte, precum politica externă şi de securitate, lupta împotriva terorismului, securitatea energetică şi creşterea economică”, se arată în comunicat.

Casa Albă a publicat un comunicat aproape identic celui al Comisiei, însă evitând să menţioneze o „cooperare aprofundată” între cele două regiuni.

Comisia a refuzat să detalieze intenţiile lui Juncker pe plan comercial, în cadrul acestei întâlniri, care va avea loc la Casa Albă.

„Suntem pe cale să ne pregătim strategia şi nu ar fi înţelept din partea mea să discut asta aici”, a declarat Margaritis Schinas, un purtător de cuvânt al instituţiei.

 

SUA s-au plâns la OMC

 

Statele Unite au declanşat cinci litigii separate la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) împotriva măsurilor de retorsiune pe oţel şi aluminiu ale Uniunii Europene, Canadei, Mexicului şi Turciei.

„Conform regulilor OMC, măsurile de retorsiune, în valoare combinată de 28,5 miliarde de dolari pe exporturi americane, sunt -ilegale”, a precizat reprezentantul pe Comerţ al Statelor Unite, Robert -Lighthizer.

„Aceste taxe vamale încalcă angajamentele fiecărui membru al OMC. Statele Unite vor lua toate măsurile necesare pentru a-şi proteja interesele şi facem apel la partenerii noştri comerci-ali să lucreze constructiv cu noi”, a completat Lighthizer, subliniind  că taxele vamale impuse de Statele Unite pe oţel şi aluminiu sunt în conformitate cu regulile OMC în virtutea unei excepţii ce ţine de securitatea naţională.

Robert Lighthizer a făcut referire la decizia implementării taxelor vamale americane în baza Secţiunii 232 a Actului de Expansiune Comercială din 1962, ce permite Departamentului pentru Comerţ să determine dacă importurile de orice fel au vreun efect asupra securităţii naţionale americane. O solicitare similară a fost făcută şi în cazul importurilor de maşini produse în Europa.

 

Șantajul lui Trump

 

Ca răspuns la taxele impuse de Washington, Bruxelles-ul a impus taxe unei serii de produse americane de marcă, precum untul de arahide și Harley-Davidson.

Donald Trump a ameninţat ulterior să impună taxe vamale suplimentare, de 20%, automobilelor importate în Statele Unite provenind din UE, o măsură care ar avea consecinţe mult mai dure decât taxele impuse oţelului şi aluminiului.

„Dacă nu negociază cu bună-credinţă, vom face ceva în legătură cu milioanele de maşini care intră în ţara noastră şi care sunt taxate la un nivel practic nul, un nivel foarte scăzut”, a ameninţat Trump în cursul unui summit NATO, la Bruxelles, referindu-se la vizita lui Juncker.

Câteva zile mai târziu, el a catalogat UE drept ”inamica” Statelor Unite pe plan comercial.

Uniunea impune în prezent taxe vamale de 10% vehiculelor importate din Statele Unite, inclusiv celor fabricate de către constructori europeni – în timp ce Statele Unite taxează cu 2,5% importurile de automobile şi cu 25% pe cele de camionete pick-up. 

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă