14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalJuncker: "Este o zi proastă pentru comerţ. Uniunea Europeană nu poate rămâne...

Juncker: “Este o zi proastă pentru comerţ. Uniunea Europeană nu poate rămâne fără reacţie în fața SUA”

Uniunea Europeană ‘va anunţa în orele următoare contramăsuri’, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, după ce SUA au comunicat joi că începând de vineri, 1 iunie, SUA vor aplica taxe vamale pe importurile de oţel şi aluminiu provenite din Uniunea Europeană, Mexic şi Canada, informează AFP

‘Este o zi proastă pentru comerţ. Uniunea Europeană nu poate rămâne fără reacţie (…) Ce pot face ei (SUA), noi suntem capabili să facem exact acelaşi lucru’, a declarat Juncker, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

‘Statele Unite nu ne-au lăsat altă alegere decât să aducem acest conflict în faţa OMC şi să impunem taxe vamale suplimentare unui număr de produse provenite din SUA’, a adăugat Juncker, citat într-un comunicat al Comisiei.

Acesta precizează că procedura în faţa OMC, care poate dura ani, va fi lansată vineri, 1 iunie.

La rândul său, comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malstrom, a menţionat, în acelaşi comunicat, că ‘noi (UE) am făcut tot ceea ce am putut pentru a evita aceasta’, precizând că a discutat în numeroase ocazii în ultimele luni cu secretarul american al comerţului, Wilbur Ross.

Acesta a anunţat joi că începând de vineri, 1 iunie, SUA vor aplica taxe vamale pe importurile de oţel şi aluminiu provenite din Uniunea Europeană, precum şi din Mexic şi Canada.

Statele Unite au decis astfel să nu mai prelungească scutirea temporară acordată Uniunii Europene care expiră joi. Prin urmare, importurile de oţel provenite din ţările blocului comunitar vor fi taxate în SUA cu 25%, iar cele de aluminiu cu 10%. Aceeaşi măsură intră în vigoare pentru Mexic şi Canada, partenerii SUA în cadrul NAFTA, acord aflat în renegociere.

Într-o conferinţă de presă prin telefon de la Paris, unde se află pentru o reuniune a OCDE, Wilbur Ross a declarat că SUA nu au vrut să acorde celor 28 de statele membre ale UE ‘o exceptare permanentă şi necondiţionată asupra taxelor vamale’.

‘Am avut discuţii cu Comisia Europeană şi, chiar dacă am făcut progrese, ele nu au ajuns până în punctul în care ar fi justificat fie prelungirea scutirii temporare, fie acordarea unei exceptări permanente’, a afirmat Ross.

El a minimalizat riscurile unor represalii din partea ţărilor respective, precizând că există ‘un potenţial de discuţii’ cu UE. ‘Cum nu ştim care va fi reacţia lor la ideea de a continua discuţiile, este puţin prematur să ştim care vor fi subiectele acestor negocieri’, a adăugat Ross.

Referitor la Mexic şi Canada, Wilbur Ross a afirmat că negocierile legate de NAFTA ‘durează mai mult timp decât se spera’. ‘Nu mai există o dată precisă pentru închiderea negocierilor, aşadar (aceste ţări) au fost adăugate pe lista celor care vor plăti tarife’, a explicat responsabilul american.

Şi Mexicul a anunţat că va recurge la represalii comerciale după decizia SUA, Ministerul mexican al Economiei precizând că vor fi impuse taxe vamale pe importurile de anumite tipuri de oţeluri, fructe şi brânzeturi americane.

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă