21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalJose Manuel Barosso, acuzat că face lobby pentru Goldman Sachs

Jose Manuel Barosso, acuzat că face lobby pentru Goldman Sachs

Fostul preşedinte al Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a fost acuzat marţi de unele ONG-uri că şi-a încălcat promisiunea de a nu face lobby pentru actualul său angajator, banca Goldman Sachs, el având o întâlnire la Bruxelles cu unul dintre vicepreşedinţii actualului executiv comunitar, Jyrki Katainen, transmite AFP.

Într-o scrisoare deschisă adresată secretarului general al CE, Alexander Italianer, organizaţia Alter-EU, o coaliţie de ONG-uri specializate în combaterea corupţiei, afirmă că ”Barroso nu şi-a respectat angajamentul de a nu face lobby în numele (băncii) Goldman Sachs”.

După cei zece ani cât a condus Comisia Europeană, Jose Manuel Barroso s-a angajat în iulie 2016 pe un post de consilier şi preşedinte non-executiv al subsidiarei din Londra a băncii Goldman Sachs International (GSI). Decizia i-a atras un val de critici, dar executivul comunitar, prin comitetul său de etică, a apreciat atunci că el nu a încălcat codul de etică al UE, invocând faptul că odată ce au trecut 18 luni de când a părăsit postul de preşedinte al CE nu mai era obligat să ceară acordul acesteia din urmă pentru a ocupa un post. ”Angajamentul lui Barroso de a nu face lobby în numele lui Goldman Sachs răspunde obligaţiei de integritate şi de discreţie impusă de tratatul” european, a mai argumentat atunci comitetul de etică.

Însă Alter-EU consideră că întâlnirea pe care Barroso a avut-o pe 25 octombrie 2017 într-un hotel din Bruxelles cu comisarul Jyrki Katainen, care face parte din aripa cea mai liberală a Comisiei Europene, ar fi o activitate de lobby şi prin urmare cazul său ar trebui reexaminat de comitetul de etică. Mai mult decât, Alter-EU crede că acum ar trebui făcută ”o anchetă mai aprofundată asupra rolului pe care-l are Barroso în Goldman Sachs şi să evalueze dacă el l-a indus în eroare” pe actualul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Katainen a confirmat întâlnirea avută cu Barroso, afirmând că ea a fost consacrată în special ”chestiunilor privind apărarea şi comerţul”.

”La 24 de ore după această întâlnire, vicepreşedintele Katainen a publicat această întâlnire (în registrul de transparenţă al UE), conform procedurii”, a reacţionat la rândul său purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas. Katainen ”a respectat scrupulos parametrii de legalitate” pentru acest caz, a adăugat Schinas, fără alte comentarii.

O reacţie a venit şi din partea băncii Goldman Sachs, care a emis un comunicat în care afirmă că ”de la începutul mandatului său, (Barroso) a refuzat să reprezinte compania în orice contact cu funcţionari sau reprezentanţi oficiali ai UE”, iar întâlniri de genul celei avute cu Katainen sunt ”personale”.

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă