Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Jocuri de putere la Alger – armata a precipitat ­demisia lui Abdelaziz

Abandonat de toți și sub iminența unei proceduri de destituire, șeful statului algerian, la putere din 27 aprilie 1999, a părăsit președinția marți, 2 aprilie 2019, după ce armata a cerut plecarea imediată a lui Abdelaziz Bouteflika.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 04.04.2019 - 17:14

După 20 de ani la putere și peste o lună de contestații populare masive, președintele algerian a demisionat și a informat Consiliul constituțional. Sub presiunea străzii renunțase déjà, în martie, să candidaze pentru al cincilea mandat și anunțase amânarea sine die a alegerilor prezidențiale prevăzute pentru această lună. Anunțurile nu au calmat protestele algerienilor.

Câteva ore înaintea ­demisiei, șeful Statului Major al armatei algeriene, generalul Ahmed Gaid Salah, ceruse „aplicarea imediată“ a procedurii constituționale care permite înlăturarea de la putere a șefului statului. Într-un comunicat, armata a precizat că nu consideră autentic un comunicat prezidențial din 1 aprilie ce anunța demisia președintelui Bouteflika înainte de finalul mandatului, estimând că nu provenea de la șeful statului ci de la „entități neconstituționale și neabilitate“. Generalul făcuse apel sâmbătă către Curtea Constituțională să-l declare pe Bouteflika inapt pentru a conduce țara. În vârstă de 82 de ani, președintele, slăbit de sechelele unui grav atac cerebral, în cărucior și incapabil să se adreseze poporului din 2013, a apărut rar în public.

Problemele Algeriei sunt departe de a fi rezolvate prin demisia președintelui și mulți consideră că va urma inevitabil un război între clanurile puterii. Algerienii urmăresc cu atenție arestarea magnatului Ali Haddad, „patronul patronilor“, care a profitat de apropierea de Said Bouteflika, fratele președintelui, pentru a accede în cel mai mare grup BTP din Algeria. Puternicul oligarh a fost prins de vameșii algerieni când încerca să treacă frontiera în Tunisia duminică, la ora 3 dimineața, având în mașină un pașaport britanic, două permise de conducere, patru telefoane mobile și bani, între care 5.000 de euro și alte mii de dolari.

De câteva săptămâni, un vânt de panică suflă peste oligarhii din Algeria. Unii au fugit déjà din țară cu familiile, iar publicația El Watan precizează că de duminică toate avioanele private au interdicția de a părăsi sau de a intra în Algeria. Urmează o perioadă cu surprize și dezvăluiri despre cercurile și apropiații clanului Bouteflika. 

Comentarii

loading...