Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Kim Jong-un nu a oprit programele sale nucleare și balistice

Jocul dublu al Phenianului în programul nuclear

Potrivit unui raport al experților ONU trimis Consiliului de Securitate, Coreea de Nord continuă programele nucleare și balistice și exportă resurse și armament, violând interdicțiile care îi sunt impuse de organizația mondială.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 06.08.2018 - 07:53

 

Documentul ONU precizează că Phenianul „continuă să sfideze rezoluțiile Consiliului de Securitate prin creșterea masivă a transferurilor ilicite de produse petroliere, în 2018“.  Sunt evocate violări ale interdicției exporturilor de cărbune și alte produse nord-coreene, în special de fier și oțel către China, India și alte țări care au adus regimului Kim Jong-un 14 milioane de dolari în perioada octombrie-martie.

De asemenea, regimul de la Phenian „încearcă să furnizeze armament și alte echipamente militare“ Libiei, Yemenului și Sudanului prin intermediari străini și continuă cooperarea militară cu Siria, violând sancțiunile ONU.

Raportul identifică un traficant de arme sirian, Hussein Al-Ali, care a furnizat „un evantai de arme convenționale și în unele cazuri rachete balistice, grupărilor armate din Yemen și din Libia“.

Prin medierea acestui traficant, a fost negociat la Damasc, un „protocol de cooperare“ între rebelii houthi și Phenian, care a permis furnizarea „unei mari varietăți de echipamente militare“. Se precizează că armamentul este fabricat în Coreea de Nord.

Experții arată că vor continua anchetarea persoanelor, societăților și a altor entități  sancționate în Asia care achiziționează clandestin centrifuge pentru programul nuclear nord-coreean și au încercat să vândă o gamă largă de echipamente militare guvernelor și grupărilor armate din Orientul Mijlociu și din Africa.

 

Șeful programelor balistice siriene, asasinat

 

Consiliul de Securitate a impus pentru prima oară sancțiuni Coreii de Nord după primul său test nuclear în 2006 și le-a înăsprit ca urmare a altor teste nucleare și a programului de rachete balistice din ce în ce mai sofisticat.

Cooperarea Coreii de Nord cu regimul de la Damasc a fost dezvăluită în mod constant. Duminică dimineață, șeful Departamentului 4 al Institutului de Cercetări Masyaf din Siria, Aziz Asbar, a fost ucis împreună cu șoferul de o bombă plasată sub mașina sa, la câteva minute după ce a părăsit domiciliul.

Aziz nu raporta decât direct președintelui Bashar al-Assad. Lucra la dezvoltarea programului balistic, fiind implicat în proiectarea rachetelor iraniene Fateh și lucra cu cercetători nord-coreeni.

De curând, Departamentul 4 fusese însărcinat să mute o parte a proiectelor balistice într-un loc mai sigur, institutul din Masyaf fiind de trei ori ținta bombardamentelor israeliene, iar Aziz coordona personal această activitate.

 

Tehnici sofisticate de evaziune

 

Numeroși diplomați estimează că sancțiunile, care au redus puternic exporturile și importurile nord-coreene, au contribuit la dezghețul relațiilor dintre Phenian și Seul și la reuniunea din iunie dintre președintele merican, Donald Trump, și liderul nord-coreean, Kim Jong-un.

Dar raportul ONU subliniază că statul nu a oprit programele sale nucleare și de rachete și continuă să sfideze rezoluțiile privind sancțiunile. Experții arată că transferurile de produse petroliere, de petrol și de cărbune între nave în largul țării implică „tehnici de evaziune din ce în ce mai sofisticate“.

Este vorba de sisteme de identificare automată care pot fi utilizate în permanență în virtutea reglementărilor internaționale, camuflând  fizic petrolierele nord-coreene, folosind nave mici neînmatriculate pentru transferuri. 

Statele Unite au declarat luna trecută că statul nord-coreean introduce ilegal produse petroliere rafinate în țară dincolo de cota de 500.000 barili pe an, autorizată de sancțiunile ONU.

Documente americane transmise comitetului Consiliului de Securitate însărcinat să supravegheze sancțiunile, menționează 89 de cazuri în perioada 1 ianuarie - 30 mai, în care petroliere nord-coreene au livrat, probabil, produse rafinate „obținute în mod ilicit“.

Diplomații nord-coreeni au jucat un rol esențial în acest proces, deschizând numeroase conturi bancare în străinătate. În pofida interzicerii  întreprinderilor mixte cu Coreea de Nord, raportul experților ONU au identificat 200 de astfel de întreprinderi, multe cu Rusia.

Prezent la Forumul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (Asean) din Singapore,  șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a insistat asupra „importanței menținerii presiunii diplomatice și economice asupra Coreii de Nord - stigmatizând în special Rusia pentru eventuale violări ale sancțiunilor internaționale - pentru a se ajunge la o denuclearizare definitivă și total verificabilă la care s-a angajat Phenianul“.

Oficialul american le-a cerut membrilor Asean „să aplice strict toate sancțiunile, inclusiv încetarea totală a transferurilor ilegale de petrol între nave“ cu destinația Coreea de Nord.

 

Comentarii

loading...