21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalJocul dublu al lui Kim, dezvăluit de sateliți

Jocul dublu al lui Kim, dezvăluit de sateliți

Trump a declarat presei că va fi „foarte dezamăgit“ dacă statul nord-coreean se pregătește să lanseze o rachetă spațială care, potrivit serviciilor secrete americane, l-ar putea ajuta pe Kim Jong-un să perfecționeze mijloace de lansare a unei arme nucleare peste ocean. Imagini satelitare obținute vineri, 8 martie și analizate de programul Beyond Parallel al Centrului de studii strategice și internaționale (CSIS), arată că Nordul a „continuat pregătirile“ la rampa de lansare de la Sohae, care se înscriu în cadrul pregătirilor în vederea „lansării unei rachete“. Responsabili americani au declarat că reconstrucția site-ului Sohae a început înainte ca Trump să plece din Washington spre Hanoi, Vietnam, pentru al doilea summit cu liderul de la Phenian, Kim Jong-un, și acum „a revenit la statutul operațional normal“. Modern, Sohae reprezintă „bijuteria“ programului de rachete al Nordului.

Sohae nu este singurul loc unde lucrările sunt în curs, experții referindu-se la cartierul general al site-ului de teste atomice Punggye-ri, un ansamblu de mai mulți kilometri de tunele unde regimul de la Phenian a declanșat explozii nucleare. Deși Coreea de Nord a detonat intrările principalului său sit de teste subterane, Punngye, în mai, nu a permis niciodată inspectorilor, așa cum a promis, să determine dacă instalațiile au fost distruse cu adevărat. Potrivit fotografiilor satelitare comerciale, clădirile unde se află săli de control și ordinatoare utilizate pentru declanșarea și studierea exploziilor au fost puse la punct cu minuțiozitate. Între primul summit Trump-Kim, din Singapore, în iunie trecut și cel de al doilea, la Hanoi, serviciile secrete au precizat că Phenianul a produs suficient uraniu și plutoniu pentru alimentarea unei jumătăți de duzină de noi capete nucleare.

Dovezile că Phenianul avansează în programul său de înarmare au fost aduse la cunoștința președintelui Trump, dar acesta a încercat să le estompeze în public pentru a evita să pună în pericol negocierile. Joia trecută, un înalt responsabil din Administrația americană a declarat jurnaliștilor că SUA rămân deschise continuării discuțiilor cu Coreea de Nord, dar a afirmat că sancțiunile vor fi ridicate numai atunci când toate amenințările vor dispărea – amenințări pe care le-a definit ca fiind ansamblul programului nuclear al Nordului, complexul de rachete mobile rutiere și programele de arme chimice și biologice.

 

Phenianul crede în -presiuni

Este o exigență mult mai largă pe care Administrația Trump a anunțat-o public și care a fost cauza eșecului discuțiilor de la Hanoi. Sfidând toate avertismentele, Kim era convins că Trump căuta neapărat un acord și va accepta o abordare mai progresivă – o dezarmare parțială care ar conduce la o ridicare parțială a sancțiunilor. Poziția americană s-a înăsprit după Hanoi, avertizând că orice lansare de rachete ar viola promisiunile lui Kim Jong-un. La rândul ei, Coreea de Nord utilizea-ză producția sa continuă de materii nucleare pentru a face presiuni asupra președintelui Trump. Nord-coreenii joacă vechiul joc al presiunii asupra SUA, dar Casa Albă și Departamentul de Stat declară că nu este cazul. Washingtonul a precizat că lansările spațiale ar constitui o violare a angajamentelor luate de Kim față de Trump la Singapore, apoi cu președintele sud-coreean, Moon Jae-in, de a suspenda toate testele de rachete și cele nucleare.

Repunerea site-ului Sohae la capacitatea maximă riscă să ridice tensiunea în relația Phenianului cu Washington după eșecul summitului din Vietnam. Președintele Trump a avertizat că ar fi „foarte, foarte, foarte dezamăgit“ de tânărul lider nord-coreean dacă aceste informații se vor confirma. Un avertisment venit chiar înaintea noilor dezvăluiri. Experții CSIS consideră că aceste acțiuni, nerecunoscute oficial de către Phenian, reprezintă o provocare pentru obiec-tivul american al unei „denuclearizări definitive, ireversibilă și -verificabilă“ și reflectă resentimentul nord-coreean după refuzul lui Trump de a ridica -sancțiunile economice. Relațiile dintre cele -două țări riscă să se degradeze rapid și analiștii estimează că „multe depind de reacția americană“.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă