4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalJaponia, proteste de amploare pentru demisia premierului Shinzo Abe

Japonia, proteste de amploare pentru demisia premierului Shinzo Abe

Deja slăbit de acuzaţii formulate în martie privind o tranzacţie imobiliară, de data aceasta Abe este fragilizat de o altă afacere de demult. El este suspectat că a influenţat deciziile administraţiei în favoarea unui vechi prieten în atribuirea contractului pentru construcţia unei noi facultăţi de medicină veterinară. Un document oficial ce datează din 2015 a fost dezvăluit săptămâna trecută, descriind această instituţie ca pe “o afacere ce îl vizează pe premier”.

Cota de popularitate a lui Shinzo Abe s-a prăbuşit în ultimele săptămâni şi se situează deja la numai 31%, potrivit unei anchete publicate luni de cotidianul Asahi. Un alt sondaj, realizat de agenţia de presă Kyodo, arată o scădere de 5,4%, până la 37%, cel mai prost rezultat înregistrat vreodată de la revenirea sa la putere, la sfârşitul lui 2012.

Sâmbătă, mii de manifestanţi s-au adunat în faţa parlamentului, cerând demisia premierului, o manifestaţie de o amploare neobişnuită în Japonia.

Un alt scandal vizează un teren care a fost vândut la 10% din valoarea sa de piaţă în 2016 administratorului naţionalist al unei grădiniţe de copii. O şcoală primară ar fi trebuit să fie construită pe acest teren, iar directorul a decis să o facă pe soţia lui Abe directoarea onorifică a instituţiei.

Cazul a revenit recent în atenţie, prin dezvăluirea conform căreia Ministerul Apărării al Japoniei a falsificat documente cu privire la această tranzacţie.

În ambele cazuri, Shinzo Abe neagă orice implicare, însă această serie neagră pune sub semnul îndoielii şansele ca el să câştige alegerile pentru conducerea partidului său, prevăzute pentru septembrie, ceea ce ar face din Shinzo Abe premierul nipon cel mai longeviv.

O victorie pare “dificilă”, a apreciat fostul său mentor Junichiro Koizumi, care a condus guvernul în perioada 2001-2006, într-un interviu acordat în acest sfârşit de săptămână pentru mass-media locale.

Ca o paranteză în acest context politic agitat, Abe se va deplasa marţi în SUA, pentru a se întâlni cu preşedintele Donald Trump şi a încerca să redea Japoniei un loc în baletul diplomatic în curs în jurul Coreei de Nord, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă