Japonia: Doi condamnaţi la moarte au fost executaţi

Doi deţinuţi condamnaţi la pedeapsa cu moartea au fost executaţi au declarat autorităţile nipone, nes pune AFP.

Share

Lorand Stoica 0 comentarii

Actualizat: 02.08.2019 - 18:20

Yasunori Suzuki (50 ani) şi Koichi Shoji (64 ani) au fost găsiţi vinovaţi de asasinarea a trei şi, respectiv, două femei în 2004 şi 2001, potrivit datelor furnizate de mass-media. Ei au fost spânzuraţi, fiind primele execuţii din acest an în Japonia, ţară în care peste 100 de condamnaţi la pedeapsa capitală se află, uneori de decenii, pe culoarele morţii.

Legislaţia prevede că ei ar trebui executaţi în şase luni de la sentinţa definitivă de condamnare la moarte, ceea ce în practică aproape nu se întâmplă, notează AFP. În urmă cu un an, pe 6 şi 26 iulie 2018, au fost spânzuraţi cei 13 membri ai sectei Aum condamnaţi la moarte în urma atentatului cu gaz sarin din 1995 de la metroul din Tokyo.

Conform EFE, execuţiile de vineri sunt primele care au loc în ţară din decembrie anul trecut, când autorităţile nipone au spânzurat doi deţinuţi condamnaţi pentru furt şi asasinat. În ce-i priveşte pe cei executaţi acum, ministrul Justiţiei, Takashi Yamashita, a precizat într-o conferinţă de presă că ambele persoane au comis crime 'cu cruzime extremă'. El a subliniat că ambele cazuri au fost analizate 'cu multă prudenţă' înainte de aplicarea pedepsei capitale şi a adăugat că ministerul său va continua să execute aceste sentinţe 'ori de câte ori nu există vreun factor care să împiedice acest lucru'.

Cu aceste ultime execuţii, numărul total al deţinuţilor spânzuraţi de când premierul Shinzo Abe a preluat puterea în 2012 a ajuns la 38. Japonia, care alături de Statele Unite este singura ţară industrializată şi democrată care aplică încă pedeapsa cu moartea, execută prin spânzurare în cel mai mare secret condamnaţii, fără notificarea prealabilă a acestora şi fără martori. 

Comentarii