12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalJaponezul Suga a câștigat conducerea partidului, îndreptându-se spre candidatura de premier

Japonezul Suga a câștigat conducerea partidului, îndreptându-se spre candidatura de premier

Suga, în vârstă de 71 de ani, care a spus că va urma politicile cheie economice și externe ale lui Abe, a câștigat 377 de voturi din 534 de voturi exprimate, și 535 de voturi posibile, în alegerile Partidului Liberal Democrat (LDP) ale membrilor parlamentului partidului și ale reprezentanților acestuia (47).
 
Rivalul Shigeru Ishiba, fost ministru al apărării, a obținut 68 de voturi, iar fostul ministru de externe Fumio Kishida a obținut 89 de voturi.
 
Suga este aproape sigur că va fi ales prim-ministru într-un vot parlamentar miercuri, datorită majorității LDP din camera inferioară. El va îndeplini mandatul lui Abe ca lider de partid până în septembrie 2021.
 
Suga i-a mulțumit lui Abe și a promis că va continua reformele. Abe, cel mai longeviv premier din Japonia, a declarat luna trecută că va demisiona din cauza sănătății, încheind aproape opt ani de mandat.
 
„M-am născut ca cel mai mare fiu al unui fermier din Akita”, a spus Suga. „Fără nicio cunoaștere sau legături de sânge, m-am lansat în lumea politicii, începând de la zero – și am putut deveni lider al LDP, cu toate tradițiile și istoria sa.”
 
„Mă voi dedica să lucrez pentru Japonia și cetățenii săi”, a adăugat el.
 
Suga a declarat că va continua strategia „Abenomics” semnată de Abe de politică monetară hiper-ușoară, cheltuieli guvernamentale și reforme. Sa va confrunta cu problemele COVID-19 și cu o economie în scădere pe termen lung, dar și cu populația îmbătrânită a Japoniei și a ratei natalității scăzute.
 
Producătorii japonezi au rămas pesimiști pentru a 14-a lună consecutivă în septembrie, a arătat un sondaj Reuters, subliniind imensa provocare cu care se confruntă următorul lider.
 
Suga, al cărui CV nu are experiență diplomatică, se confruntă cu provocări geopolitice, cum ar fi stabilirea legăturilor cu câștigătorul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie și echilibrarea îngrijorării cu privire la agresivitatea maritimă a Chinei cu interdependența economică bilaterală.
 
Se speculează că Suga va convoca alegeri rapide pentru camera inferioară a parlamentului imediat de luna viitoare, pentru a-și spori șansele de a câștiga un mandat complet de trei ani în calitate de șef LDP anul viitor. Un vot pentru camera inferioară trebuie organizat până la sfârșitul lunii octombrie 2021.
 
Suga, fiul unui fermier de căpșuni din nordul Japoniei, care și-a început activitatea în politică ca politician local, ocupă din 2012 funcția cheie de secretar șef al cabinetului, acționând ca cel mai înalt purtător de cuvânt al guvernului Abe, coordonând politicile și menținând birocrațiile la linie.
 
Are imaginea unui operator din culise mai mult decât un lider din prima linie, dar a crescut în sondajele de opinie după ce și-a anunțat candidatura pentru a-l succeda pe Abe. A câștigat sprijinul majorității fracțiunilor LDP, depășindu-i pe rivali.
 
Suga a câștigat, de asemenea, o susținere solidă din capitolele locale LDP, unde Ishiba crezuse inițial că este puternică. Potrivit unui bilanț al radiodifuzorului public NHK, el a obținut 89 de voturi de la reprezentanții capitolelor, comparativ cu 42 pentru Ishiba și 10 pentru Kishida.
 
 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă