Iugoslavia se reunește în cadrul Alianței Nord Atlantice

Statele membre ale NATO au semnat, la Bruxelles, protocolul de aderare a Macedoniei la Alianţa Nord-Atlantică, un pas important către acceptarea ţării balcanice drept al 30-lea membru al organizaţiei.

Share

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

Actualizat: 06.02.2019 - 13:31

Macedonia este astfel aproape să se alăture altor state din fosta Iugoslavia în cadrul NATO. Croația, Slovenia și Muntenegru sunt membre ale Alianței, în timp ce Bosnia și Herțegovina se află în membership action plan.

Serbia se află de asemenea în negocieri pentru aderarea la NATO, dar nu la fel de avansate ca în cazul bosniacilor. Sârbii sunt ținuți pe loc și din cauza conflictului teritorial cu noul stat Kosovo, a cărui independență nu este recunoscută de mai multe țări, printre care și România.

Totuși, membră NATO este și Grecia, țară în care este contestată denumirea statului Macedonia (Republica Macedoniei de Nord).

Macedonia va putea de acum să participe cu statut de observator la reuniunile NATO până când toate ţările aliate vor ratifica protocolul de aderare.

Acest pas a survenit după soluţionarea unui îndelungat diferend între Skopje şi Atena în legătură cu denumirea ţării.

Fosta republică iugoslavă a convenit anul trecut să îşi schimbe denumirea în 'Republica Macedonia de Nord', pentru a se face astfel distincţie faţă de vechea provincie greacă Macedonia.

Schimbarea numelui ţării va deveni oficială de îndată ce Grecia ratifică protocolul de aderare, ceea ce s-ar putea întâmpla în câteva zile.

La ceremonia de miercuri de la Bruxelles au luat parte secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ministrul de externe macedonean, Nikola Dimitrov şi reprezentanţii celor 29 de state membre actuale ale Alianţei Nord-Atlantice.

Rusia a criticat constant extinderea NATO către est, considerată de Moscova o ameninţare pentru securitatea sa.

Comentarii