22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalIugoslavia se reunește în cadrul Alianței Nord Atlantice

Iugoslavia se reunește în cadrul Alianței Nord Atlantice

Macedonia este astfel aproape să se alăture altor state din fosta Iugoslavia în cadrul NATO. Croația, Slovenia și Muntenegru sunt membre ale Alianței, în timp ce Bosnia și Herțegovina se află în membership action plan.

Serbia se află de asemenea în negocieri pentru aderarea la NATO, dar nu la fel de avansate ca în cazul bosniacilor. Sârbii sunt ținuți pe loc și din cauza conflictului teritorial cu noul stat Kosovo, a cărui independență nu este recunoscută de mai multe țări, printre care și România.

Totuși, membră NATO este și Grecia, țară în care este contestată denumirea statului Macedonia (Republica Macedoniei de Nord).

Macedonia va putea de acum să participe cu statut de observator la reuniunile NATO până când toate ţările aliate vor ratifica protocolul de aderare.

Acest pas a survenit după soluţionarea unui îndelungat diferend între Skopje şi Atena în legătură cu denumirea ţării.

Fosta republică iugoslavă a convenit anul trecut să îşi schimbe denumirea în ‘Republica Macedonia de Nord’, pentru a se face astfel distincţie faţă de vechea provincie greacă Macedonia.

Schimbarea numelui ţării va deveni oficială de îndată ce Grecia ratifică protocolul de aderare, ceea ce s-ar putea întâmpla în câteva zile.

La ceremonia de miercuri de la Bruxelles au luat parte secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ministrul de externe macedonean, Nikola Dimitrov şi reprezentanţii celor 29 de state membre actuale ale Alianţei Nord-Atlantice.

Rusia a criticat constant extinderea NATO către est, considerată de Moscova o ameninţare pentru securitatea sa.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă