23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalItalia: Undă verde din partea lui Silvio Berlusconi pentru un guvern Liga-M5S

Italia: Undă verde din partea lui Silvio Berlusconi pentru un guvern Liga-M5S

Între M5S şi Liga au loc negocieri care trebuie să ducă la desemnarea unui şef al guvernului şi la un program comun, iar retragerea omul de afaceri care a condus timp de 25 de ani dreapta italiană a îndepărtat principalul obstacol, scrie Agerpres.

“Dacă o altă forţă politică din cadrul coaliţiei doreşte să-şi asume responsabilitatea formării unui guvern (Mişcarea) 5 Stele, vom lua act de această opţiune cu respect”, a anunţat Silvio Berlusconi într-un comunicat.

Parlamentarii partidului său, Forza Italia (FI), nu vor vota pentru M5S, care “nu are maturitatea politică pentru a-şi asuma această responsabilitate”, dar un acord între Liga şi M5S “nu va marca sfârşitul alianţei” dintre FI şi Liga, în special în regiunile unde conduc împreună, a dat el asigurări.

După mai mult de două luni de discuţii fără rezultate între diversele forţe politice, situaţia părea blocată între coaliţia de dreapta – clasată pe primul loc cu 37% din voturi şi condusă de Liga -, M5S – primul partid cu peste 32% din voturi – şi Partidul Democrat (PD, centru stânga), căzut la 19%.

Luigi Di Maio, liderul M5S, şi Matteo Salvini, secretarul federal al Ligii, s-au declarat dispuşi să guverneze împreună, dar discuţiile s-au blocat în privinţa rolului acordat lui Silvio Berlusconi, simbol al întregului rău din Italia, în opinia lui Di Maio, dar un preţios aliat pentru Salvini.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă