13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalItalia, somată de Bruxelles să respecte regulile UE obligatorii

Italia, somată de Bruxelles să respecte regulile UE obligatorii

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a reacționat într-un interviu pentru mai multe televiziuni și posturi de radio italiene, avertizând că „dacă se acceptă ceea ce propune Guvernul italian, vom fi reacții virulente în alte state din zona euro”. 

„Dacă vom accepta derapajele în raport cu regulile europene, vor fi consecințe în unele țări și ne vor acoperi cu injurii și invective, pentru că echipa mea și eu însumi vom fi acuzați de mai multe guverne din Europa că am fost prea flexibili pentru Italia. Nu vrem conflicte, regulile trebuie respectate”, a precizat Juncker.

Comisia Europeană urmează să evalueze bugetele statelor membre din zona euro dar autoritățile europene s-au declarat deja critice față de cifrele făcute publice de Italia, în special pentru deficitul public, care va atinge anul viitor 2,4 % din PIB, cifra fiind mult mai mare față de cea de 0,8 % promisă de precedentul guvern de centru-stânga.

Bugetul italian îngrijorează atât de mult zona euro ținând cont de faptul că datoria italiană este de 131 % din PIB, după Grecia fiind rata de îndatorire cea mai ridicată  din cele 19 țări care au adoptat moneda unică.

„Evident, finanțele publice italiene ne cauzează multe preocupări, dar nu avem prejudecăți”, a afirmat Juncker după o  convorbire cu premierul de la Roma, Giuseppe Conte. El a subliniat că va avea o dezbatere  cu „amicii italieni” care știu că nivelul datoriei lor publice este prea ridicat și că proiectul de buget nu respectă recomandările Consiliului de miniștri, ale Consiliului European. Potrivit regulilor europene.

Comisia are timp până la 22 octombrie să angajeze consultații cu Roma în „caz de nerespectare gravă” a regulilor și două săptămâni pentru adoptarea unui aviz. Dacă opinia va fi negativă, Executivul european poate cere Italiei să-i prezinte un proiect de buget revizuit, pe cât posibil în următoarele trei săptămâni de la data avizării.

Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă