Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Jean-Claude Juncker se teme de reacții virulente în zona euro

Italia, somată de Bruxelles să respecte regulile UE obligatorii

Țările Uniunii Europene au prezentat Comisiei Europene bugetele lor pentru 2019, etapă importantă pentru multe state membre, începând cu Italia, al cărei „buget al poporului” îngrijorează enorm europenii.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 18.10.2018 - 10:30

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a reacționat într-un interviu pentru mai multe televiziuni și posturi de radio italiene, avertizând că „dacă se acceptă ceea ce propune Guvernul italian, vom fi reacții virulente în alte state din zona euro”. 

„Dacă vom accepta derapajele în raport cu regulile europene, vor fi consecințe în unele țări și ne vor acoperi cu injurii și invective, pentru că echipa mea și eu însumi vom fi acuzați de mai multe guverne din Europa că am fost prea flexibili pentru Italia. Nu vrem conflicte, regulile trebuie respectate”, a precizat Juncker.

Comisia Europeană urmează să evalueze bugetele statelor membre din zona euro dar autoritățile europene s-au declarat deja critice față de cifrele făcute publice de Italia, în special pentru deficitul public, care va atinge anul viitor 2,4 % din PIB, cifra fiind mult mai mare față de cea de 0,8 % promisă de precedentul guvern de centru-stânga.

Bugetul italian îngrijorează atât de mult zona euro ținând cont de faptul că datoria italiană este de 131 % din PIB, după Grecia fiind rata de îndatorire cea mai ridicată  din cele 19 țări care au adoptat moneda unică.

„Evident, finanțele publice italiene ne cauzează multe preocupări, dar nu avem prejudecăți”, a afirmat Juncker după o  convorbire cu premierul de la Roma, Giuseppe Conte. El a subliniat că va avea o dezbatere  cu „amicii italieni” care știu că nivelul datoriei lor publice este prea ridicat și că proiectul de buget nu respectă recomandările Consiliului de miniștri, ale Consiliului European. Potrivit regulilor europene.

Comisia are timp până la 22 octombrie să angajeze consultații cu Roma în „caz de nerespectare gravă” a regulilor și două săptămâni pentru adoptarea unui aviz. Dacă opinia va fi negativă, Executivul european poate cere Italiei să-i prezinte un proiect de buget revizuit, pe cât posibil în următoarele trei săptămâni de la data avizării.

Comentarii

loading...